ßßß Cookit - przepis na KASZA JAGLANA NA SYPKO

KASZA JAGLANA NA SYPKO

nazwa

Wykonanie

Prawie wszyscy wiemy o zaletach zdrowotnych kaszy jaglanej. Ale myślę,że nie wszyscy wiedzą jak ją gotować, by była sypka i by nie było w niej czuć goryczki.
Ostatnio ktoś mówił iż kasza byłaby nawet ok, gdyby nie była lekko gorzkawa. Nie wiem może miałam dużo szczęścia, że natknęłam się właśnie na ten przepis przygotowywania kaszy jaglanej i nie zraził nas jej smak. Nie wiem już nawet skąd pochodzi źródło ale jest warte rozpowszechnienia. Nie ukrywam iż sama również miałam problem z przygotowaniem jej, tym bardziej chciałabym się z Wami podzielić sprawdzonym i wartym polecenia przepisem. U mnie od zakupu do ugotowania minęło chyba z pół roku, kupiłam bo zdrowa ale co z nią dalej niezbyt wiedziałam...
Odkąd przygotowałam ją pierwszy raz bywa u nas dość często, moja rodzinka jest bardzo kaszowa (uwielbiamy zwykłą kaszę jęczmienną, pęczak, gryczaną białą ) a teraz także jaglaną. Może być dodatkiem do sosu ale równie smaczna jest sama. Ma cudowny, lekko orzechowy zapach. Kiedyś w drodze eksperymentu przygotowałam ją zalewając podwójną ilością wody, (tak jak w przepisie na opakowaniu), tzn. szklanka kaszy- 2 szklanki wody i była to porażka, mimo iż była dłużej gotowana, to sypka się nie zrobiła. Tak więc wróciłam do sprawdzonego pierwszego przepisu i tak już zostanie. :-)
Składniki:
- paczka kaszy jaglanej (350-400g)
- wrząca woda,
- łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub inny tłuszcz (można dodać np.masło)
- sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki)
Pusty, suchy (bez tłuszczu) garnek umieścić na palniku i nagrzać go chwilę (na niezbyt dużym ogniu). Następnie do rozgrzanego garnka wsypujemy kaszę i prażymy ją kilka minut, co jakiś czas mieszając drewniana łyżką, do czasu aż poczujemy intensywny zapach (uwaga na garnki z grubym dnem, pierwszy raz zbyt mocno rozgrzałam garnek i kasza zaczęła mi strasznie strzelać). Gdy poczujemy intensywniejszy zapach kaszy zalewamy ją wrzątkiem, tak ok.1cm nad powierzchnię kaszy i już nie mieszamy tylko gotujemy ok.10 minut na malutkim palniku. Gdy zauważymy brak wody troszkę można dolać ale niezbyt dużo. Po dziesięciu minutach do kaszy dodajemy olej kokosowy lub inny tłuszcz oraz sól, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut.
Po tym czasie kasza napęcznieje, urośnie i zmięknie. Jest pyszna, aromatyczna, bardzo sypka i baaardzo zdrowa.
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/06/kasz-jaglana-na-sypko.html