Wykonanie
Wiem, wiem, powiało herezją – no bo jak to
sos boloński bez
mięsa mielonego? Toż to prawie tak samo niedorzeczne jak wegetariański
smalec ! Hm…
fasolową pastę do
chleba, która ów
smalec udawała, już Wam pokazywałam. Pomijając kwestię kontrowersyjnego nazewnictwa, jest to sympatyczny wynalazek.Dzisiaj publikuję przepis na szybki sos do
makaronu. Robię go zazwyczaj, kiedy dopada mnie intelektualna i fizyczna niemoc, czyli w sytuacjach, gdy brak weny nie pozwala mi na ugotowanie czegoś bardziej skomplikowanego i pracochłonnego. Do zalet tego ekspresowego sosu można dopisać, że warzywa w nim nie są zagotowane na „śmierć”, więc mają w sobie więcej witamin niż zawiesisty,
mięsny sos bolognese, który pyrkał sobie na wolnym ogniu przez wiele godzin.Zamiast
oliwy z oliwek, będącej jednym z filarów włoskiej kuchni, użyłam naszego rodzimego
oleju rzepakowego, który nota
bene jest zwany „oliwą północy”.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego ma honorowe miejsce w mojej kuchni. Używam go nie tylko do pieczenia i sałatek, ale również do smażenia czy duszenia potraw
Składniki (3 spore porcje):300 g
makaronu spaghetti2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku3
łodygi selera naciowego1 spora
marchew50 ml
wytrawnego czerwonego wina250 ml
przecieru pomidorowego2-3 łyżki
oleju rzepakowegoprzyprawy:
sól,
pieprz (młynek),
cukier,
bazyliado podania:
grana padano,
parmezan, dziugas albo inny
ser tego typuUmyj i obierz warzywa.
Seler pokrój w drobną kostkę,
marchew zetrzyj na tarce (również drobno).Zagotuj
wodę na
makaron.Posiekaj
cebulę i
czosnek, zeszklij je na
oleju (najlepiej w garnku o grubym dnie), następnie dorzuć
seler i
marchew. Smaż przez około 3 minuty, często mieszając.Do garnka z warzywami wlej
wino i poczekaj, aż odparuje. Wlej
przecier pomidorowy, dopraw
solą, szczyptą
cukru i świeżo mielonym
pieprzem i gotuj przez kwadrans na niewielkim ogniu. Jeśli używasz suszonej
bazylii, to wsyp ją teraz (około 1 łyżeczki). Gdy dodajesz świeżą
bazylię, to posiekaną dodaj na chwilę przed końcem gotowania.Teraz ugotuj
makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente).Odcedzony
makaron od razu wrzuć do garnka z sosem i dokładnie wymieszaj. Spaghetti podawaj posypane utartym
twardym serem typu
parmezan.
Related PostsSpaghetti alla puttanescaSpaghetti z
łososiem w
sosie pomidorowo-
śmietanowymSpaghetti z
krewetkami w
śmietanowo-winnym sosie
Makaron gryczany z warzywamiZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curry