ßßß
Składniki (3 spore porcje):300 g makaronu spaghetti2 średnie cebule2 ząbki czosnku3 łodygi selera naciowego1 spora marchew50 ml wytrawnego czerwonego wina250 ml przecieru pomidorowego2-3 łyżki oleju rzepakowegoprzyprawy: sól, pieprz (młynek), cukier, bazyliado podania: grana padano, parmezan, dziugas albo inny ser tego typuUmyj i obierz warzywa. Seler pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce (również drobno).Zagotuj wodę na makaron.Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij je na oleju (najlepiej w garnku o grubym dnie), następnie dorzuć seler i marchew. Smaż przez około 3 minuty, często mieszając.Do garnka z warzywami wlej wino i poczekaj, aż odparuje. Wlej przecier pomidorowy, dopraw solą, szczyptą cukru i świeżo mielonym pieprzem i gotuj przez kwadrans na niewielkim ogniu. Jeśli używasz suszonej bazylii, to wsyp ją teraz (około 1 łyżeczki). Gdy dodajesz świeżą bazylię, to posiekaną dodaj na chwilę przed końcem gotowania.Teraz ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente).Odcedzony makaron od razu wrzuć do garnka z sosem i dokładnie wymieszaj. Spaghetti podawaj posypane utartym twardym serem typu parmezan.
Related PostsSpaghetti alla puttanescaSpaghetti z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowymSpaghetti z krewetkami w śmietanowo-winnym sosieMakaron gryczany z warzywamiZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry