Wykonanie
Kto powiedział, że spaghetti może być albo smaczne, albo zdrowe? Odpowiednio przygotowane może być zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem, a przy tym niewyobrażalnie smacznym. Gorąco polecam Wam moje ukochane spaghetti na samych zdrowych i naturalnych składnikach. Ja podaje je z
makaronem pełnoziarnistym ugotowanym al dente - (
makaron al-dente ma mniej kalorii niż ugotowany na miękko). Nie wiem o co ludziom chodzi z
lękiem przed tym
makaronem - dla mnie smakuje tak samo, jak zwykły, rózni się tylko tym, że jest znacznie zdrowszy.Składniki:1, 5kg
pomidorów0,5 kg
mielonego mięsa drobiowego (najlepiej indyczego)2 duże
marchewki2
łodygi selera naciowego2 średnie
cebule1 opakowanie
makaronu pełnoziarnistego2 ząbki
czosnku (opcjonalnie)3 łyżki
oleju rzepakowegoPrzyprawy (podaję tyle ile ja dodałam, można mniej lub więcej wedle własnego smaku): 1 łyżeczka
oregano, 1 łyżeczka
bazylii, płaska łyżeczka
pieprzu ziołowego, spora szczypta
chilli,1 łyżeczka
słodkiej papryki.Parzenie
pomidorów:skórkę
pomidora nacinamy na krzyż. Zalewamy
pomidory wrzątkiem, odstawiamy na minutę. po tym czasie odcedzamy na durszlaku i przelewamy mocnym strumieniem bardzo zimnej
wody. Skórka powinna praktycznie sama odchodzić.Przygotowanie spaghetti:
Selera umyć i pokroić w niedużą kostkę.
Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w niedużą kostkęW dużym garnku rozgrzać
oliwę i zeszklić na niej
cebulę z
czosnkiem. Dodać
seler i
marchew, krótko przesmażyć. Dodać
mięso i podsmażyć wszystko razem aż
mięso zmieni kolor.Dodać sparzone i pokrojone
pomidory. Przyprawić. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do całkowitego rozpadu
pomidorów (około 40 minut).Na koniec jeszcze doprawić pod własny smak. Podawać z pełnoziarnistym
makaronem ugotowanym al dente. Przed podaniem posypać talerz odrobiną
suszonego oregano dla aromatu.Smacznego!