Wykonanie
Pancakes, die Pfannekuchen, naleśniki!Dzisiaj rano
doszłam do wniosku, że raz na jakiś czas można zjeść śniadanie na słodko. Zazwyczaj jadamy na słono – jajecznicę, tosty, czy coś w ten deseń… Jedną z przyczyn odstąpienia od
śniadaniowej rutyny było też to, skończyło się nam
pieczywo (a mam przecież mocne postanowienie, żeby nie jeść kupnego, tylko wypiekać swoje). Miałam więc do wyboru – wstać w nocy i zasuwać przy pieczeniu
chleba albo zrobić naleśniki. Wybór był bardzo prosty.Inspirację znalazłam u Nigelli („Nigella ekspresowo”). Przepis musiałam zmodyfikować, ponieważ, z całym szacunkiem, uważam, że ona przegina z
cukrem. W oryginale na 400 g
mąki zaleca dodać 200 g
cukru. Łolaboga!Tak przygotowane placki możesz podać z dowolnymi dodatkami. U nas tym razem była to
bita śmietana i
banan. Można też zjeść je z
dżemem,
miodem,
syropem klonowym,
owocami… Możliwości jest wiele.

Składniki (na około 15 naleśników):200 g
mąki pszennej50 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cukru waniliowego2
jajka250 ml
mleka50 ml
oleju (albo 50 g roztopionego
masła)szczypta
soliRozbełtaj
jajka, dodaj
mleko,
olej i wymieszaj. Suche składniki połącz i dodaj do mokrych. Zmiksuj na gładką masę o konsystencji dość gęstej
śmietany.Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i nie dawaj na nią tłuszczu. Na gorącą wylewaj ciasto tak, aby powstawały placki o około 10-centymetrowej średnicy. Kiedy na ich wierzchu pojawią się kratery po pęcherzykach powietrza, przewróć na drugą stronę. Minuta smażenia na każdą ze stron powinna wystarczyć.


Related Posts
Kokosowe placuszkiNaleśniczki z kremem
pomarańczowo-
cynamonowymIdealne ciasto naleśnikowePełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronamiPlacek
drożdżowy z
dynią i kruszonką