ßßß
Składniki (na około 15 naleśników):200 g mąki pszennej50 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka250 ml mleka50 ml oleju (albo 50 g roztopionego masła)szczypta soliRozbełtaj jajka, dodaj mleko, olej i wymieszaj. Suche składniki połącz i dodaj do mokrych. Zmiksuj na gładką masę o konsystencji dość gęstej śmietany.Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i nie dawaj na nią tłuszczu. Na gorącą wylewaj ciasto tak, aby powstawały placki o około 10-centymetrowej średnicy. Kiedy na ich wierzchu pojawią się kratery po pęcherzykach powietrza, przewróć na drugą stronę. Minuta smażenia na każdą ze stron powinna wystarczyć.
Related PostsKokosowe placuszkiNaleśniczki z kremem pomarańczowo-cynamonowymIdealne ciasto naleśnikowePełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronamiPlacek drożdżowy z dynią i kruszonką