Wykonanie

SkładnikiWarstwa
mięsna:
cebula biała, 1 mała
czosnek, 3 ząbkimielona
cielęcina, 300 gram
sól,
pieprz czarny, suszone
zioła:
bazylia,
estragon,
lubczykpomidor, 1 sztuka
marchewka, 1 większa
pietruszka, 1 sztuka
woda, 3/4 szklanki
groszek zielony, 1/2 szklanki
oliwa do smażeniaPurée:
ziemniaki, 600 gram
brokuły, 1 sztuka
mleko, 1/3 szklanki
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaSposób przygotowania
Cebulę i
czosnek obrać. Drobno pokroić. Zeszklić na niewielkiej ilości
oliwy. Dodać
cielęcinę. Przyprawić. Rozdrobnić widelcem. Smażyć, aż zmieni kolor z różowego na brązowy.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Marchewkę i
pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Warzywa dodać do
mięsa. Chwilę dusić. Wlać
wodę, a kiedy zredukuje się o połowę dodać rozmrożony
groszek. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Gotować do całkowitego wyparowania
wody.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Brokuły podzielić na różki. Zblanszować w dużej ilości osolonej
wody. Zmiksować w blenderze.
Ziemniaki,
brokuły i
mleko połączyć w jednolitą masę. Doprawić
solą,
pieprzem i gałką.Farsz
mięsny równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą. Następnie wyłożyć purée. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.rent a car for a
month