ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z cielęciną i purée ziemniaczano-brokułowym - Buszująca w kuchni

Zapiekanka z cielęciną i purée ziemniaczano-brokułowym - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
Warstwa mięsna:
cebula biała, 1 mała
czosnek, 3 ząbki
mielona cielęcina, 300 gram
sól, pieprz czarny, suszone zioła: bazylia, estragon, lubczyk
pomidor, 1 sztuka
marchewka, 1 większa
pietruszka, 1 sztuka
woda, 3/4 szklanki
groszek zielony, 1/2 szklanki
oliwa do smażenia
Purée:
ziemniaki, 600 gram
brokuły, 1 sztuka
mleko, 1/3 szklanki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obrać. Drobno pokroić. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać cielęcinę. Przyprawić. Rozdrobnić widelcem. Smażyć, aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Warzywa dodać do mięsa. Chwilę dusić. Wlać wodę, a kiedy zredukuje się o połowę dodać rozmrożony groszek. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Gotować do całkowitego wyparowania wody.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Brokuły podzielić na różki. Zblanszować w dużej ilości osolonej wody. Zmiksować w blenderze. Ziemniaki, brokuły i mleko połączyć w jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Farsz mięsny równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie wyłożyć purée. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
rent a car for a month
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/zapiekanka-z-cielecina-i-puree-ziemniaczano-brokulowym