Wykonanie

Dziś debiut zup :)
Cieciorkę odkryłam całkiem niedawno i tak nam zasmakowała, że zaczęłam robić z nią różne potrawy. Na pierwszy ogień: zupa warzywna właśnie z
cieciorką :)Składniki:0,5 kg
cieciorki,0,5 litra
pomidorów z puszki,3
marchewki,2
pietruszki,2
ziemniaki duże
ziemniaki,2
cebule,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
majeranek,
lubczyk,ok. 3 l
wody lub
bulionu,150 ml
jogurtu naturalnego.
Cieciorkę moczymy w wodzie ok. 12 godzin przed gotowaniem. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy
wodę, wkładamy
cieciorkę, solimy i gotujemy przez ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy
cebulę, a po chwili dodajemy
marchewkę z
pietruszką i smażymy ok. 5 minut. Do zupy dodajemy warzywa oraz
ziemniaki i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy
pomidory z puszki pokrojone w kostkę oraz
majeranek,
lubczyk,
pieprz oraz
lubczyk i gotujemy 10 minut. Część zupy miksujemy (ok. 3 szklanek), aby ją zagęścić. Na koniec do zupy wlewamy
jogurt :) Smacznego :)