Wykonanie
Jesienią zupy idealnie nadają się na obiad, dlatego z chęcią je przygotowują. Wszystkie przepisy na zupy tu.

3 większe
pietruszki1
seler średniej wielkości3-4
ziemniakicebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprz ziołowy,
gałka muszkatołowa1,5 litra
bulionu lub
wodyszklanka
mlekado podania: garść
słonecznika, świeży
tymianek,
oliwaObrane warzywa pokroić na małe kawałki za wyjątkiem
cebuli, którą należy uprażyć na gazie na rumiano.Włożyć warzywa do
bulionu i od momentu zagotowania gotować przez 20 minut do miękkości wszystkich warzyw.Zmiksować zupę przy użyciu blendera, doprawić do smaku
solą (około 1,5 łyżeczki),
pieprzem i szczyptą
gałki muszkatołowej.Dolać
mleko i zagotować ponownie.W
między czasie na suchej patelni uprażyć
słonecznik, którym posypać gotową zupę.Polać odrobiną
oliwy i ozdobić
tymiankiem.

