Wykonanie
Witajcie! Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki "Kuchnia Polska dla wegetarian". Z racji, że
mięsa nie jem już od prawie 6 lat, staram się ciągle szukać nowych smaków. Wyżej wymieniona książka nie zawiera jakiś mega skomplikowanych przepisów,znajdziemy tam proste i szybkie(zazwyczaj) potrawy które nie wymagają wymyślnych składników. Kosztowała jakieś grosze, co przy książkach kucharskich nie jest tak oczywiste. Niestety nie zawiera wielu ilustracji potraw, a wielka szkoda bo zazwyczaj to przyciaga moja uwagę do takich książek. Dużym plusem jest podział na m.in: dania z jajek/kaszy/ryżu oraz miejsce na notatki. Ogólnie rzecz biorąc książkę polecam nie tylko wegetarianom :)SKŁADNIKI:-Litr
bulionu- 5
ziemniaków średniej wielkości-2
cukinie-1
por-posiekany
koperek i
natka pietuszki-50 ml
mleka-
oliwa-
pieprz ziołowy-
sól-
gałka muszkatołowa-ząbek
czosnkuPRZYGOTOWANIE:Obrane
zieminiaki pokroić w kostkę. Według oryginalnego przepisu,
cukinie powinno się obrać(ja tego nie zrobiłam),
cukinie kroimy w kostke,
pora w plastry. W garnku, na
oliwie podsmażamy
pora i posiekany
czosnek, nastepnie dodajemy
cukinie i
ziemniaki., dusimy przez kilka minut. Następnie podlewamy wszystko ok. 1 l
bulionu(ja użyłam warzywnego). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 min.Po tym czasie, gdy
ziemniaki będa już miękkie, ściągamy zupe z ognia i lekko studzimy, blenujemy, doprawiamy, dodajemy odrobine
mleka, według uznania, można je zastąpić
śmietanką. Ponownie stawiamy na ogień i podgrzewamy.SMACZNEGO !