ßßß
 
            
         Witajcie! Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki "Kuchnia Polska dla wegetarian". Z racji, że mięsa nie jem już od prawie 6 lat, staram się ciągle szukać nowych smaków. Wyżej wymieniona książka nie zawiera jakiś mega skomplikowanych przepisów,znajdziemy tam proste i szybkie(zazwyczaj) potrawy które nie wymagają wymyślnych składników. Kosztowała jakieś grosze, co przy książkach kucharskich nie jest tak oczywiste. Niestety nie zawiera wielu ilustracji potraw, a wielka szkoda bo zazwyczaj to przyciaga moja uwagę do takich książek. Dużym plusem jest podział na m.in: dania z jajek/kaszy/ryżu oraz miejsce na notatki. Ogólnie rzecz biorąc książkę polecam nie tylko wegetarianom :)SKŁADNIKI:-Litr bulionu- 5 ziemniaków średniej wielkości-2 cukinie-1 por-posiekany koperek i natka pietuszki-50 ml mleka-oliwa-pieprz ziołowy-sól-gałka muszkatołowa-ząbek czosnkuPRZYGOTOWANIE:Obrane zieminiaki pokroić w kostkę. Według oryginalnego przepisu, cukinie powinno się obrać(ja tego nie zrobiłam), cukinie kroimy w kostke, pora w plastry. W garnku, na oliwie podsmażamy pora i posiekany czosnek, nastepnie dodajemy cukinie i ziemniaki., dusimy przez kilka minut. Następnie podlewamy wszystko ok. 1 l bulionu(ja użyłam warzywnego). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 min.Po tym czasie, gdy ziemniaki będa już miękkie, ściągamy zupe z ognia i lekko studzimy, blenujemy, doprawiamy, dodajemy odrobine mleka, według uznania, można je zastąpić śmietanką. Ponownie stawiamy na ogień i podgrzewamy.SMACZNEGO !
Witajcie! Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki "Kuchnia Polska dla wegetarian". Z racji, że mięsa nie jem już od prawie 6 lat, staram się ciągle szukać nowych smaków. Wyżej wymieniona książka nie zawiera jakiś mega skomplikowanych przepisów,znajdziemy tam proste i szybkie(zazwyczaj) potrawy które nie wymagają wymyślnych składników. Kosztowała jakieś grosze, co przy książkach kucharskich nie jest tak oczywiste. Niestety nie zawiera wielu ilustracji potraw, a wielka szkoda bo zazwyczaj to przyciaga moja uwagę do takich książek. Dużym plusem jest podział na m.in: dania z jajek/kaszy/ryżu oraz miejsce na notatki. Ogólnie rzecz biorąc książkę polecam nie tylko wegetarianom :)SKŁADNIKI:-Litr bulionu- 5 ziemniaków średniej wielkości-2 cukinie-1 por-posiekany koperek i natka pietuszki-50 ml mleka-oliwa-pieprz ziołowy-sól-gałka muszkatołowa-ząbek czosnkuPRZYGOTOWANIE:Obrane zieminiaki pokroić w kostkę. Według oryginalnego przepisu, cukinie powinno się obrać(ja tego nie zrobiłam), cukinie kroimy w kostke, pora w plastry. W garnku, na oliwie podsmażamy pora i posiekany czosnek, nastepnie dodajemy cukinie i ziemniaki., dusimy przez kilka minut. Następnie podlewamy wszystko ok. 1 l bulionu(ja użyłam warzywnego). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 min.Po tym czasie, gdy ziemniaki będa już miękkie, ściągamy zupe z ognia i lekko studzimy, blenujemy, doprawiamy, dodajemy odrobine mleka, według uznania, można je zastąpić śmietanką. Ponownie stawiamy na ogień i podgrzewamy.SMACZNEGO !