Pekińska zdecydowanie nadaje się nie tylko do surówek ;)Lista zakupów:1 kapusta pekińska (ok.350 g)5 - 7 średnich ziemniaków (300 - 350 g)1.5 l bulionu1 duża cebula2 ząbki czosnku2 łyżki oliwysól, pieprz, gałka muszkatołowa130 g wędzonego boczkunać pietruszkiZiemniaki ugotować, odcedzić.Boczek pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić go na suchą patelnię i smażyć do momentu, aż stanie się chrupki, a część tłuszczu wytopi. Kostki boczku odsączyć dodatkowo na papierowym ręczniku.Cebulę pokroić w talarki, czosnek posiekać.Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę oraz czosnek.Pekińską posiekać.Bulion zagotować. Dodać pekińską, cebulę i czosnek. Gotować razem ok. 25- 30 min. Dodać część ugotowanych ziemniaków. Wszystko zmiksować, doprawić do smaku.Krem z pekińskiej podawać z pozostałymi ziemniakami, posypać boczkiem i nacią.Smacznego życzy oliwek :)