ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kapusty pekińskiej

Zupa krem z kapusty pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Pekińska zdecydowanie nadaje się nie tylko do surówek ;)
Lista zakupów:
1 kapusta pekińska (ok.350 g)
5 - 7 średnich ziemniaków (300 - 350 g)
1.5 l bulionu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
130 g wędzonego boczku
nać pietruszki
Ziemniaki ugotować, odcedzić.
Boczek pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić go na suchą patelnię i smażyć do momentu, aż stanie się chrupki, a część tłuszczu wytopi. Kostki boczku odsączyć dodatkowo na papierowym ręczniku.
Cebulę pokroić w talarki, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę oraz czosnek.
Pekińską posiekać.
Bulion zagotować. Dodać pekińską, cebulę i czosnek. Gotować razem ok. 25- 30 min. Dodać część ugotowanych ziemniaków. Wszystko zmiksować, doprawić do smaku.
Krem z pekińskiej podawać z pozostałymi ziemniakami, posypać boczkiem i nacią.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/09/Zupa-krem-z-zakupy-pekinskiej.html