Wykonanie
Składniki
makaron duże muszle, 26 sztuk
mozzarella light, 1/2 kulki
oliwa do smażenia
Sos pomidorowy:
cebula czerwona, 1 duża
czosnek, 4 ząbki
pomidory w puszce, 600 gram
woda, 600 gram
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
suszone oreganonatka pietruszki, 1 pęczek
bazylia, 1/2 doniczkiFarsz:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
marchewka, 1 duża
groszek zielony mrożony, 1/2 szklanki
mięso mielone wołowe, 300 gram
sól,
pieprz,
papryka słodka,
płatki chili, suszone
zioła (
bazylia,
oregano,
tymianek)Sposób przygotowania1.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przelać zimną
wodą i odcedzić.
Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki.2. Sos:
cebulę i
czosnek drobno posiekać. Zeszklić na
oliwie. Dodać
pomidory i
wodę. Przyprawić . Gotować, aż sos zgęstnieje. Na koniec dorzucić posiekane
zioła. Wymieszać i ściągnąć z ognia.3. Farsz:
cebulę i
czosnek zeszklić. Dodać startą
marchewkę i rozmrożony
groszek. Chwilę dusić. Dodać
mięso mielone. Rozgniatać widelcem, aby nie było „grudek”. Przyprawić. Wlać połowę
sosu pomidorowego. Wymieszać, gotować około 10 minut.4. Żaroodporne naczynie wysmarować
oliwą. Wlać pozostałą część sosu. Muszle faszerować nadzieniem i układać w formie. Posypać
mozzarellą (można użyć jej więcej). Zapiekać przez 15 minut na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
tramadol hcl 50mg tablet