ßßß Cookit - przepis na Chili con carne - Buszująca w kuchni

Chili con carne - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Pikantne danie jednogarnkowe. Dość szybkie i przyjemne w przygotowaniu. Podałam je z cebulą czerwoną pokrojoną w cienkie plasterki, tartym żółtym serem i plackami tortilli . Tortillę można zastąpić ryżem czy białym pieczywem.
I muszę przyznać, że kmin rzymski pominęłam – nienawidzę tej przyprawy.
Składniki
cebula czerwona, 1 sztuka
oliwa do smażenia
czosnek, 3 ząbki
chili, 1 sztuka
kmin rzymski, oregano, tymianek, po 1 łyżeczce
mięso mielone wołowe, 500 g
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
cukier, 1 łyżeczka
pomidory w puszce, 400 g
passata, 100 ml
papryka czerwona, 1 strąk
woda, 100 ml
czerwona fasola w puszce, 400 g
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać czosnek, chili, kmin, oregano i tymianek. Chwilę smażyć.
Wrzucić mięso, pozostałe przyprawy i cukier. Kiedy ładnie się zarumieni wlać pomidory i passatę. Gotować pod przykryciem około 20 minut na średnim ogniu.
Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i wlać wodę. Gotować około 10 minut. Na koniec wrzucić fasolę. Zamieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/chili-con-carne