Wykonanie

Pikantne danie jednogarnkowe. Dość szybkie i przyjemne w przygotowaniu. Podałam je z
cebulą czerwoną pokrojoną w cienkie plasterki, tartym
żółtym serem i plackami tortilli . Tortillę można zastąpić
ryżem czy
białym pieczywem.I muszę przyznać, że
kmin rzymski pominęłam – nienawidzę tej
przyprawy.Składniki
cebula czerwona, 1 sztuka
oliwa do smażenia
czosnek, 3 ząbki
chili, 1 sztuka
kmin rzymski,
oregano,
tymianek, po 1 łyżeczce
mięso mielone wołowe, 500 g
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra
cukier, 1 łyżeczka
pomidory w puszce, 400 gpassata, 100 ml
papryka czerwona, 1 strąk
woda, 100 ml
czerwona fasola w puszce, 400 gSposób przygotowania
Cebulę,
czosnek i
chili drobno posiekać.
Cebulę zeszklić na
oliwie. Dodać
czosnek,
chili,
kmin,
oregano i
tymianek. Chwilę smażyć.Wrzucić
mięso, pozostałe
przyprawy i
cukier. Kiedy ładnie się zarumieni wlać
pomidory i passatę. Gotować pod przykryciem około 20 minut na średnim ogniu.Dodać
paprykę pokrojoną w kostkę i wlać
wodę. Gotować około 10 minut. Na koniec wrzucić
fasolę. Zamieszać i gotować jeszcze około 5 minut.