Wykonanie
Dzięki podróżom zyskuję wiele inspiracji, a moja spiżarnia zyskuje produkty i dodatki z całego świata. Często przyjaciele obdarowują mnie produktami spożywczymi, wiedząc, ze dla mnie są to najlepsze souveniry :-)) Ajwar został przywieziony z Chorwacji - jest pyszny sam, na kanapkę, ale także jako dodatek, wzbogacający smak potraw.Sos z
papryki przygotowałam jako dodatek do klasycznych mielonych, ale także dobrze smakuje jedzony z miseczki ze świeżą
bagietką.Skłaniki:

5 dużych
czerwonych papryk3
czerwone cebulepomidory w puszcesól2 łyżki Ajwaruząbek
czosnkuostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
cukieroliwaPaprykę i
cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce
oliwy w dużym garnku, dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku. Kiedy warzywa się zeszklą zalewamy
pomidorami w puszce, solimy, dodajemy po łyżeczce do
herbaty papryk w proszku. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystko zmięknie - najlepiej gotować tak ok godziny, co jakiś czas zaglądając i mieszając. W trakcie gotowania dodajemy łyżkę
cukru, smakujemy i ewentualnie solimy. Pod koniec gotowania dodajemy Ajwar i mieszamy. Jeszcze chwilkę gotujemy, żeby smak się rozprowadził po całym sosie. Można do podania posypać
natką pietruszki.Jako zapracowana mama lubię przygotowywać większą ilość takich potraw i część mrozić - wystarczy wtedy rano przed wyjściem do pracy wystawić porcję sosu z zamrażarki, a po powrocie zagotować. Bardzo ułatwia życie!