Wykonanie
SkładnikiSos:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 9 dużych ząbkówświeża
papryczka chili, 1 sztuka
oliwa do smażenia
pomidory w puszce, 400 g
woda, ok. 300 gpassata, 200 ml
ocet balsamiczny, 2 łyżki
suszone oregano i
bazylia, po 1 łyżeczce
sól,
pieprzKlopsiki:
mięso mielone wołowe, 500 g
jajko, 1 sztuka
marchewka, 1 mała
cebula, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
suszone oregano, 1/2 łyżeczki
sól,
pieprzoliwa do smażeniaSposób przygotowania
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Chili drobno posiekać. Rozgrzać
oliwę na patelni. Wrzucić
cebulę i
chili. Kiedy delikatnie się zeszklą dołożyć
czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać
pomidory i passatę. Do puszki po pomidorach wlać
wodę, zakręcić i dodać do reszty składników. Wlać
ocet i wsypać
przyprawy. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut lub do momentu kiedy sos się zredukuje. Następnie zmiksować.W międzyczasie przygotować klopsiki.
Mięso wyrobić z
jajkiem,
marchewką startą na drobnych oczkach tarki, drobno pokrojoną
cebulą i
czosnkiem oraz
przyprawami. Formować nieduże kulki. Powinno wyjść 35-40 sztuk. Smażyć na
oliwie na brązowo.Klopsiki wrzucić do sosu. Całość gotować około 10-15 minut. Podawać ze spaghetti,
parmezanem i
natką pietruszki.