ßßß Cookit - przepis na Klopsiki:

Klopsiki:

nazwa

Wykonanie

Składniki
Sos:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 9 dużych ząbków
świeża papryczka chili, 1 sztuka
oliwa do smażenia
pomidory w puszce, 400 g
woda, ok. 300 g
passata, 200 ml
ocet balsamiczny, 2 łyżki
suszone oregano i bazylia, po 1 łyżeczce
sól, pieprz
Klopsiki:
mięso mielone wołowe, 500 g
jajko, 1 sztuka
marchewka, 1 mała
cebula, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
suszone oregano, 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili drobno posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić cebulę i chili. Kiedy delikatnie się zeszklą dołożyć czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory i passatę. Do puszki po pomidorach wlać wodę, zakręcić i dodać do reszty składników. Wlać ocet i wsypać przyprawy. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut lub do momentu kiedy sos się zredukuje. Następnie zmiksować.
W międzyczasie przygotować klopsiki. Mięso wyrobić z jajkiem, marchewką startą na drobnych oczkach tarki, drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem oraz przyprawami. Formować nieduże kulki. Powinno wyjść 35-40 sztuk. Smażyć na oliwie na brązowo.
Klopsiki wrzucić do sosu. Całość gotować około 10-15 minut. Podawać ze spaghetti, parmezanem i natką pietruszki.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/klopsiki-wolowe-w-sosie-pomidorowo-czoskowym