Wykonanie
Jedna z lepszych zup jakie miałam okazję kosztować. Idealne połączenie
ziół,
pomidorów,
ostrego chili i kwaśnego
jogurtu. Kremowa konsystencja. Kolejny genialny przepis od Jamiego Olivera (przepis z książki „30 minut w kuchni”).Składniki
pomidorki koktajlowe, 500 gram
pomidory zwykłe, 600 gram
papryczka chili, 1 sztuka
czosnek, 6 ząbków
oliwa z oliwekcebula czerwona, 1 duża
ocet balsamiczny, 1 łyżka
bazylia, 1 pęczek
sól,
pieprzjogurt naturalny, kilka łyżekSposób przygotowaniaZ
pomidorków koktajlowych oderwać gałązki. Duże
pomidory pokroić na ćwiartki. Z
chili usunąć pestki i białe błonki.
Czosnek obrać i poprzekrawać na pół. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić obficie
oliwą i wymieszać. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.Na
oliwie zeszklić drobno pokrojoną
cebulę. Wlać
ocet balsamiczny. Chwilę podgrzewać. Dodać pieczone
pomidory. Gotować 10 minut pod przykryciem. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować z
bazylią na gładką masę. Przelać do garnka. Przyprawić
solą i
pieprzem. Podawać z kleksem
jogurtu.lexapro prices