Wykonanie
Najprostsza zupa z pieczonych, jesiennych warzyw. Wystarczy upiec i zmiksować warzywa, zajmuje to bardzo mało czasu, a efekt jest bardzo dobry!Ja swoją zupę doprawiłam suszonymi
ziołami, ale oczywiście świeże
zioła też jak najbardziej będą pasować, można też użyć mieszanki
ziół prowansalskich. Do zupy podałam chrupiące kromki
bagietki i uważam, że właśnie grzanki najlepiej się komponują.
Składniki (na 2 porcje):Zupaokoło 1 kg dyni1 duża
marchewka1 duża
czerwona cebula1 ząbek
czosnku (dałam duży)
oliwa z oliweksól,
pieprz,
przyprawy (po około łyżeczce): suszony
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
bazylia i
słodka paprykaokoło 2-3 szklanki
wody lub
bulionuGrzankikromki
bagietkioliwa z oliwekziołaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Dynię obrać i pokroić w sporą kostkę,
marchewkę obrać i pokroić w dość cienkie półplasterki.
Marchewka musi być pokrojona dużo drobniej niż
dynia, gdyż jest dużo twardsza.
Cebule kroimy w dość grubą kostkę i
czosnek w dość drobną kostkę. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy
oliwą z oliwek (około 2-3 łyżki), oprószamy
solą,
pieprzem i
przyprawami. Warzywa przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Na ostatnie kilka minut można je odkryć, żeby lekko zarumieniły się z wierzchu.Kiedy warzywa są upieczone przekładamy je do garnka i blendujemy na gładki krem, dodajemy
wodę lub
bulion aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku.Najlepiej smakuje z najprostszymi grzankami: kromki
bagietki skropione lekko
oliwą z oliwek i posypane
ziołami. Następnie upieczone w piekarniku (nagrzanym po pieczeniu warzyw) przez kilka minut aż będą chrupiące.