ßßß Cookit - przepis na Zupa z pieczonej dyni – najprostsza!

Zupa z pieczonej dyni – najprostsza!

nazwa

Wykonanie

Najprostsza zupa z pieczonych, jesiennych warzyw. Wystarczy upiec i zmiksować warzywa, zajmuje to bardzo mało czasu, a efekt jest bardzo dobry!
Ja swoją zupę doprawiłam suszonymi ziołami, ale oczywiście świeże zioła też jak najbardziej będą pasować, można też użyć mieszanki ziół prowansalskich. Do zupy podałam chrupiące kromki bagietki i uważam, że właśnie grzanki najlepiej się komponują.
Składniki (na 2 porcje):
Zupa
około 1 kg dyni
1 duża marchewka
1 duża czerwona cebula
1 ząbek czosnku (dałam duży)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, przyprawy (po około łyżeczce): suszony rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia i słodka papryka
około 2-3 szklanki wody lub bulionu
Grzanki
kromki bagietki
oliwa z oliwek
zioła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię obrać i pokroić w sporą kostkę, marchewkę obrać i pokroić w dość cienkie półplasterki. Marchewka musi być pokrojona dużo drobniej niż dynia, gdyż jest dużo twardsza. Cebule kroimy w dość grubą kostkę i czosnek w dość drobną kostkę. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą z oliwek (około 2-3 łyżki), oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Warzywa przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Na ostatnie kilka minut można je odkryć, żeby lekko zarumieniły się z wierzchu.
Kiedy warzywa są upieczone przekładamy je do garnka i blendujemy na gładki krem, dodajemy wodę lub bulion aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Najlepiej smakuje z najprostszymi grzankami: kromki bagietki skropione lekko oliwą z oliwek i posypane ziołami. Następnie upieczone w piekarniku (nagrzanym po pieczeniu warzyw) przez kilka minut aż będą chrupiące.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/zupa-z-pieczonej-dyni-najprostsza