Wykonanie
Podczas Wielkanocnego śniadania na
stole, oprócz
jajek rzecz jasna, nie może zabraknąć pysznych domowych
wędlin. Odkąd pamiętam w moim domu zawsze dbano aby na
stole podczas świąt znalazło się jak najwięcej domowych wyrobów, pyszne
kiełbaski,
szynki czy rolady drobiowe to wręcz wyznacznik świąt. Specjalistami w tych dziedzinach są zdecydowanie Teść i Mama. Więc jak święta to koniecznie z aromatycznymi, świeżutkimi
wędlinami, pieczeniami czy roladami. Zatem dla Was również mam mała świąteczną propozycję przepisu na domową pieczeń z
indyka w ziołach. Świetnie sprawdzi się jako
wędlina podczas Wielkanocnego śniadanie czy pieczeń na świąteczny obiad.Składniki:
Filet z indyka ok 0,5 kg
Oliwa z oliwekPrzyprawa z suszonych
ziół :
oregano,
tymianek,
bazylia, cząber,
estragon,
marchew,
por,
cebula,
pietruszka,
czosnek,
rozmarynsól,
pieprzSposób przygotowania:W oddzielnej miseczce przygotowujemy marynatę do
mięsa: ok 3-5 łyżek
oliwy z oliwek mieszamy z 2-3 łyżkami
miksu suszonych
ziół. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. W tym czasie mamy chwilę aby zająć się
filetem z indyka.
Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy
mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zamarynowane
mięso przed pieczeniem staramy się zawinąć w miarę możliwości w kulkę. Pieczemy ok 30-40 minut (lub dłużej w zależności od porcji
mięsa) w temperaturze 180 °C bez przykrycia.
Pieczeń z
indyka podajemy na ciepło np. z dodatkiem
sosu chrzanowo-
koperkowego lub studzimy i kroimy jak
wędlinę.
Mięso wychodzi kruche i bardzo soczyste. Dodatkowo z
ziół tworzy nam się piękna, kolorowa panierka, która zdecydowanie urozmaici nasz świąteczny półmisek.
Pieczeń z
indyka wychodzi wyśmienita, więc jeśli zdecydujecie się ją przygotować z pewnością będziecie zadowoleni.
A jakie pozycje obowiązkowo muszą znaleźć się w Waszym świątecznym menu?Pozdrawiam serdecznie, już nieco wielkanocnieSmakUla.Podziel się...