Wykonanie
Składniki
mięso gulaszowe wołowe, 600 gram
cebula, 1 duża
czosnek, 2 ząbki
ziemniaki, 4 sztuki
marchewka, 1 sztuka
papryka czerwona, 1/2 sztuki
papryka żółta, 1/2 sztuki
groszek zielony mrożony, garść
fasolka szparagowa zielona mrożona, garść
natka pietruszki, 1 pęczek
tymianek świeży, 1 łyżka
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra
jogurt naturalny, 1/4 szklanki
mąka pszenna, 1 łyżkaSposób przygotowania1.
Mięso pokroić w grubą kostkę. Zarumienić na niewielkiej ilości
oliwy. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać
wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Na tej samej patelni zarumienić
cebulę pokrojoną w piórka. Dodać
czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę smażyć. Przełożyć do
mięsa. Przyprawić. Gotować 1,5 godziny.2. W międzyczasie obrać
ziemniaki i
marchewkę.
Ziemniaki pokroić w kostkę,
marchewkę w plastry, a
paprykę w paski.
Groszek i
fasolkę rozmrozić.
Natkę i
tymianek posiekać.3.
Ziemniaki i
marchewkę dodać do sosu. Gotować ok. 10 minut. Wrzucić pozostałe warzywa. Gotować, aż wszystkie będą miękkie (15-20 minut).4.
Mąkę i
jogurt wymieszać w połowie szklanki
wody. Wlać do sosu. Gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec wymieszać z
ziołami.dog sledding