Wykonanie
Gratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw.Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej.To dopiero drugie znalezione przeze mnie danie, a już wiem, że na pewno nie będzie ostatnim.
Pomidory,
papryka,
kukurydza i
czosnek, a to wszystko okraszone
sokiem z cytryny.Dla mnie mogłoby nie istnieć nic innego. ^_^Aż żałuję, że odkryłam tę kuchnię tak późno. <3ok. 600g
białej kapusty (połowa małej główki)1 duża
cebula2 duże ząbki
czosnku2 średniej wielkości
ziemniaki2 nieduże marchwie2 duże
pomidory2 małe lub 1 duża
czerwona papryka1 puszka
groszku konserwowego1 łyżka stołowa
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu1 łyżeczka suszonego
tymiankusól do smakusok z połowy małej
cytrynyoliwa do smażenia
Marchew kroimy w dość cienkie plasterki.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ją w niezbyt duże kwadraty.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego pokrojone
marchew,
paprykę i
cebulę.Całość podsmażamy na niedużym ogniu, aż
cebula się zeszkli.Następnie, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę
kapustę oraz
ziemniaki i cienkie plasterki
czosnku.Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut.Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy dużym
kubkiem wody.Przyprawiamy
papryką oraz
solą i
pieprzem, po czym mieszamy drewnianą łyżką i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy do momentu, aż
ziemniaki będą miękkie.Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy
sokiem z cytryny.Dorzucamy odsączony
groszek konserwowy i delikatnie mieszamy.Danie podajemy z gorącym
ryżem.Naprawdę genialny, bo jakże prosty obiad. :)