ßßß
Składniki :2 filety z kurczaka ( około 0,4 kg )3 średnie ziemniaki1 kubek jogurtu greckiego lub innego gęstego1 łyżka mieszanki curry mild1 łyżka mieszanki garam masala1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli wolimy łagodną wersję )4 duże ząbki czosnku1 łyżeczka koncentratu pomidorowego – płaską1 cebula – niezbyt duża1 łyżeczka cukru – płaskasól do smakuliście kozieradki do posypania lub pietruszki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości ( 2cm x 2cm ) , mieszamy z jogurtem, cukrem i czosnkiem , odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Następnego dnia obieramy ziemniaki i cebulę , ziemniaki kroimy na kawałki takie same jak wcześniej kurczaka , cebulkę siekamy drobno . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , wrzucamy mieloną paprykę , mieszanki przypraw , cebulę i ziemniaki , smażymy krótką chwilę , mieszając żeby się nie przypaliło ( około 5-6 minut ) . Następnie dorzucamy kurczaka, solimy , zmniejszamy ogień , przykrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając około 30-40 minut . Po tym czasie sos powinien być gęsty i pyszny . Podajemy z chlebkiem pita lub samodzielnie , udekorowane kolendrą lub pietruszką . Można zrobić to danie dzień wcześniej , odgrzewane Bombaj yellow curry, zyskuje jeszcze na smaku . Smacznego 😉