Wykonanie
Pyszna
karkówa w
curry z piekarnika inspirowana kuchnią indyjską . Soczyste
mięsko rozpływa się w ustach , jest pikantna i aromatyczna . Nasze
serca podbiła od razu , za kilka dni będzie powtórka 😉 Doskonale smakuje z
makaronem lub
ryżem , albo z
chlebkiem nan , czy
pita 😉

Składniki :1 kg
karkówki wieprzowej – chudej400 g
jogurtu greckiego1 łyżka
curry łagodnego1 łyżeczka
chilli2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukrusól do smaku4 małe
cebulki
Karkówkę kroimy w grube plastry , nacieramy
solą ,
cukrem ,
curry ,
chilli i zmiażdżonymi ząbkami
czosnku .
Cebulę obieramy , kroimy na ćwiartki , wkładamy do woreczka do pieczenia , na wierzchu
cebuli układamy
karkówkę i całość pokrywamy
jogurtem . Nie żałujmy
curry ,
jogurt mocno neutralizuje smaki i jeśli dodacie zbyt ostrożnie ,
karkówka wyjdzie mdła i bez wyrazu . Zamykamy szczelnie woreczek i wkładamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 150 C przez około 60 minut . Po tym czasie
karkówka powinna być mięciutka , a składniki zamienią się w aromatyczny sos . Smacznego 😉