ßßß
Składniki :2 szt filetu drobiowego , podsmażonego w całości na maśle i wystudzonego ( tylko lekko posolić przy smażeniu i nie kroić przed smażeniem )1/2 puszki ananasa w plastrach2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu ( gotujemy go w wodzie z dodatkiem soku z puszki po ananasie- cały sok i dopełnić wodą )1 średni por – tylko biały koniec1 ząbek czosnku1 płaska łyżeczka ostrej papryki ( nie chilli bo będzie zbyt jadowite 😉 )2 łyżki gęstego greckiego jogurtu1 łyżka majonezu1 łyżka słodkiego sosu chili1 łyżeczka łagodnej mieszanki curry1 łyżeczka cukrusól do smaku
Filety kroimy w średnie kostki , niezbyt duże , wsypujemy do miski . Ananasa kroimy w kawałki podobnej wielkości jak kurczaka , dokładamy do filetów . Wsypujemy ryż i drobniutko posiekanego pora . Doprawiamy curry , papryką ,cukrem,solą , wyciśniętym ząbkiem czosnku . Uzupełniamy składniki majonezem , jogurtem i sosem chilli , mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki , najlepiej na noc .
Następnego dnia można spróbować , czy nasza sałatka sylwestrowa , nie wymaga dodatkowego doprawienia solą lub papryką , gdyż ryż mocno wciąga smaki , jeśli tak , to doprawiamy , jeśli nie to możemy podawać 😉 Smacznego !