Wykonanie
Tak jak obiecałam w poprzednim
poście, zamieszczam przepis na dip z dyni.
Dynia występuje tu w wersji
curry.Ten dip jest trochę bardziej pracochłonny, jednak warto, bo smakuje rewelacyjnie!Składniki:ok 200-300 g surowej dyni pokrojonej w kostkę2 ząbki
czosnkumala
papryczka chillizielona pasta
curry2 łyżki
jogurtu greckiegosóloliwaszczypiorek do podaniaUmieść
dynię w naczyniu żaroodpornym, dodaj obrany z łusek
czosnek i papryczkę. Polej ok 1 łyżką
oliwy i
posól. Upiecz przez ok 15 minut ( aż do miękkości) w temperaturze 200 st C. Następnie wystudź
dynię, przełóż ją razem z całą zawartością naczynia (
oliwą itp) do pojemnika do miksowania, dodaj
jogurt oraz1 łyżeczkę pasty
curry.

Zmiksuj wszystko na gładką masę i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut. Podawaj posypany
szczypiorkiem.Ten dip smakuje świetnie nie tylko z surowymi warzywami, ale też nadaje się do podania z grillowanym
kurczakiem lub
białą rybą (np
dorsz).Smacznego!