ßßß Cookit - przepis na Jesienny dip nr 2 - dyniowy

Jesienny dip nr 2 - dyniowy

nazwa

Wykonanie

Tak jak obiecałam w poprzednim poście, zamieszczam przepis na dip z dyni. Dynia występuje tu w wersji curry.
Ten dip jest trochę bardziej pracochłonny, jednak warto, bo smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
ok 200-300 g surowej dyni pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku
mala papryczka chilli
zielona pasta curry
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
oliwa
szczypiorek do podania
Umieść dynię w naczyniu żaroodpornym, dodaj obrany z łusek czosnek i papryczkę. Polej ok 1 łyżką oliwy i posól. Upiecz przez ok 15 minut ( aż do miękkości) w temperaturze 200 st C. Następnie wystudź dynię, przełóż ją razem z całą zawartością naczynia (oliwą itp) do pojemnika do miksowania, dodaj jogurt oraz1 łyżeczkę pasty curry.
Zmiksuj wszystko na gładką masę i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut. Podawaj posypany szczypiorkiem.
Ten dip smakuje świetnie nie tylko z surowymi warzywami, ale też nadaje się do podania z grillowanym kurczakiem lub białą rybą (np dorsz).
Smacznego!
Źródło:http://kuchniamoje.blogspot.com/2015/11/jesienny-dip-nr-2-dyniowy.html