Wykonanie
* 1 litr
mleka z woreczka* 1
jogurt grecki ok 3 % tłuszczu*
czosnek niedźwiedzi* 3 ząbki
czosnku* paski
chili*
olej lub
oliwa*
sól niejodowana
Mleko mieszszamy z
jogurtem , dokładnie zeby nie było grudek . Podgrzewamy ok 15 min na bardzo małym ogniu . Temperatura nie powinna przekroczyć 40 C . Pozostawiamy w garnku na ok 1 godzine . Po tym czasie bakterie
jogurtowe powinny juz zagęścić
mleko . Znowu delikatnie podgrzewamy , tak by zaczęła się wytrącać
serwatka , Lekko mieszamy . Dosączamy
serwatkę na gazie lub chuście serowarskiej , najlepiej pozostawiając
ser na noc . Formujemy kulki , solimy i obtaczamy w
czosnku niedźwiedzim . Układamy kulki w słoiku , przekładamy
czosnkiem i paseczkami
chili. Zalewamy
oliwą i gotowe .