Wykonanie
Po wielokrotnym zrobieniu
jogurtowego serka labneh - właściwie robię go co parę dni, mniej kłopotliwego
serka nie znam - przyszła kolej na następny krok. Czytałam w
sieci o marynowaniu
serka w
oliwie. Kulki
serowe w
oliwie z
przyprawami wyglądają tak apetycznie, że koniecznie trzeba je było zrobić. Opierałam się na radach znajomych z forum FB Zdrowo Podjeść i trochę na tym przepisie
składniki
ser800 g
jogurtu greckiegosóldo zalania
oliwa z oliwek lub pół na pół z
olejemgałązka
rozmarynuew gałązka
tymiankukilka ziaren jałowca2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
płatków chili, lub małych suszonych papryczekdo podania
chili w płatkachza'atar przygotowanie
sereksito wyłożyć paroma warstwami gazy l. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się zbierać
serwatka.Wymieszać
jogurt z
solą , a następnie przełożyć
jogurt na wyłożone sitko. Zawinąć końce gazy, powiesić nad sitem (można wstawić do lodówki, ale ja ostatnio zostawiam w kuchni) odsączać ok 24 godzin .
serowe kulkiPo tym czasie uformować z
serka kulki wielkości
orzechów. Zrobiłam 16 kulek. Talerz lub tackę wyłożyć ręcznikiem kuchennym, na nim ułożyć
serowe kulki, przykryć lekko drugim ręcznikiem, wstawić do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach
ser wyjąć, ręczniki zmienić na świeże, wstawić do lodówki na kolejną dobę.
Serowe kulki ułożyć w słoiku, dodać
zioła i papryczki, zalać
oliwą. Przykryć i przechowywać w lodówce.podawanieTuż przed podaniem wyjąć
serowe kulki z
oliwy i obtoczyć w przyprawach. Możemy użyć np za'atar i
płatki chili . Mozna też
serek zjadać sam, bez przypraw. Smacznego!Uwagi. W niektórych przepisach kulki wkładano do
oliwy zaraz po ich zrobieniu, bez osuszania. Nie sprawdzałam.