Wykonanie
Pyszna, pożywna jesienna zupa z dyni z dodatkiem słodkiego
jabłka,
cebuli,
czosnku i aromatycznych przypraw to mieszanka orientalnych smaków i aromatów. Rozgrzewa, syci i smakuje przy tym tak, że z każdą kolejną łyżką mam ochotę na więcej...
Dynia potrzebuje konkretnych przypraw. W tej kremowej zupie nie brakuje
curry,
imbiru i
kurkumy - przypraw, które stanowią o jej wyjątkowym smaku. Jeśli jeszcze nie jedliście zupy z dyni lub przyrządzacie ją na inny sposób proponuję spróbować ten przepis.

Składniki:1 kg dyni (pozbawionej skóry i pestek)2 łyżki
masła2 średnie
cebule1 łyżeczka
cukru2 ząbki
czosnku1 średnie czerwone
jabłko1 łyżeczka
imbiru1 1/2 łyżeczka
curry1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
kurkumysól lub domowa jarzynkaszczypta
chili3 łyżki pestek z dyni2 łyżki
jogurtu greckiego
Masło rozpuścić na patelni. Dodać pokrojoną w piórka
cebulę, szczyptę
soli i łyżeczkę
cukru. Wszystko razem smażyć, aż
cebula równomiernie się zeszkli. Do zeszklonej
cebuli dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, pokrojoną w drobną kostkę
dynię, 2/3
jabłka obranego i pokrojonego w kostkę oraz
przyprawy. Wszystko dusić na wolnym ogniu przez około 5 minut. Przełożyć do garnka, zalać około 1 1/2 l
wody i gotować na małym ogniu do miękkości. Zupę zmiksować na aksamitne
pure i ponownie zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem
jogurtu, podprażonymi na suchej patelni
pestkami dyni i
jabłkiem pokrojonym w słupki. Smacznego!