Wykonanie
Nie jest to może klasyczna wersja tej potrawy -raczej jej substytut , ale właśnie taką lubimy najbardziej do swojskich kopytek. Tym bardziej że właśnie trwa sezon na piękne
czerwone papryki i żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa 😉

Skład1 kg grubościennych czerwonych , 2 szt żółtej ( dla kolorku ) 6
cebul 0,5 kg
pieczarek 2 słoiczki
koncentratu pomidorowego 5 ząbków
czosnku sól ,
cukier -szczypta , 1 kg
kiełbasy ,
chilli do smaku
Papryki i
cebulę obrać i pokroić w kostkę ,
pieczarki w plasterki ( ładniej wyglądają ) -wszystko zrumienić na patelni i przełożyć do głębokiego garnka .
Kiełbasę pokroić w niezbyt grubą kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu -wytopi się z
kiełbasy ,a potrawa będzie lżejsza , dodać do garnka z podsmażonymi warzywami . Na odrobinie
oleju podsmażamy również wyciśnięty praską
czosnek i
koncentrat pomidorowy ( ten proces uwalnia aromat i nadaje niepowtarzalny smaczek ) , dorzucamy do gara z resztą składników , dolewamy około 1 l
wody i dusimy na wolnym ogniu ,aż
woda częściowo odparuje i powstanie gęsty sos , solimy i doprawiamy
chilli oraz szczyptą
cukru dla równowagi . Gotowe ! Takie leczo wlane na gorąco do słoików możemy przechowywać w lodówce około 2 miesięcy .