Wykonanie
Leczo to świetna propozycja na smaczny i pożywny posiłek, który kusi swymi barwami i urzeka aromatem. Idealne leczo według mnie musi być słodko-ostre i takie w wersji na bogato. To, które dziś zrobiłam trochę przypomina ratatouille, bo jest z dodatkiem
bakłażana i
cukinii. Świetnie sprawdza się w deszczowe wiosenne dni, bo rozgrzewa i dostarcza sporej
dawki energii. Wyszło pysznie, więc zapraszam do stołu...

Składniki:3
czerwone papryki1
zielona papryka1
żółta papryka2 małe
cukinie1
bakłażan30 dag
pieczarek2 średnie
cebule2 laski dobrej
kiełbasy10 dag
wędzonego boczku (opcjonalnie)1 puszka
pomidorów (400 g) lub świeże
pomidory1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
cukruświeżo zmielona
sólświeżo zmielony
kolorowy pieprz1 łyżeczka
chili1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek
Papryki oczyścić z nasion i białych części.
Papryki,
cukinię,
bakłażana pokroić w większą kostkę i przełożyć do garnka. Podlać szklanką
wody i chwilę dusić.
Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na
oliwie. Dodać pokrojone w plasterki
pieczarki i smażyć do odparowania
wody. Przełożyć do garnka z warzywami.
Kiełbasę i
boczek pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni. Dodać do warzyw. Wszystko dusić, ale nie dopuścić do rozgotowania.
Pomidory zmiksować z
chili, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
cukrem, koncentratem,
solą i
pieprzem. Wlać do garnka i chwilę podgotować. Ewentualnie doprawić. Podawać gorące ze świeżym
pieczywem lub
ryżem. Smacznego!