Wykonanie
Wśród kilku przepisów na pizzę na blogu, ten jest jednym z wyjątkowych. Ciasto przygotowałam z gotowej mieszanki na pizzę od
Chleb na zdrowe . Dodatki skomponowałam według własnego gustu i tak powstała pizza wiejska w bardzo szybkim czasie. Sycąca i idealna na deszczową pogodę. A ciasto? Ciasto, tak jak i pozostałe produkty od
Chleb na zdrowie, które miałam przyjemność testować jest idealne - miękkie i elastyczne, a przede wszystkim pyszne :) Polecam!

Ciasto:1 opakowanie gotowej mieszanki - ciasto na pizzę włoską240 g
wody w temp. 22 stopniSos:3 łyżki
ketchupu pikantnego1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta
soliszczypta
cukruszczypta
płatków chiliDodatki:250 g
mozzarelli150 g startego pikantnego
sera żółtego1 mała laska
kiełbasy chłopskiej1/2 strąka
czerwonej papryki3 duże
pieczarki1 mała
cebula2 średnie
ogórki kiszone


Ciasto na pizzę przygotować według opisu na opakowaniu. Składniki sosu połączyć i posmarować nim rozwałkowaną na okrąg o śr. 35-40 cm pizzę. Na sos położyć pokrojoną w półplasterki
cebulę, pokrojoną w kostkę
paprykę, pokrojone w plasterki
pieczarki,
kiełbasę i
ogórka. Na składnikach ułożyć pokrojoną
mozzarellę i posypać startym
żółtym serem. Pizzę wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut. Smacznego!