Wykonanie
Można ją kupić niemal w każdym sklepie czy po prostu zamówić na telefon. Ale po co? Te sklepowe są według mnie niezjadliwe. I nie mówię tu o tych z najniższej półki, ale także o tych firmowych. Poza tym najczęściej są mrożone i już ten fakt je dyskwalifikuje. Jeśli chodzi o te na telefon, to może w smaku nie są najgorsze, ale czy wiecie, co tak naprawdę jest w środku? Jeśli nie zraża was dodatek glutaminianu
sodu oraz sztucznych barwników i sposób w jaki zostały przygotowane, to ok. Ale sam czas oczekiwania z reguły jest dłuższy niż czas zrobienia pizzy w domu. Jeśli nadal was nie przekonałam to...żałujcie, bo nie wiecie co tracicie.
Składniki:300 g
mąki pszennej15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukruok. 190 ml ciepłej (nie gorącej!)
wody2 łyżki
oliwy z oliwekSos:2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
ketchupu pikantnego1 łyżka świeżego lub 1/2 łyżki
suszonego oregano1/4 łyżeczki sproszkowanego
chili1 ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę)1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwekDodatki:6
pieczarek5-7 plasterków
szynki1 średnia
cebula250 g
sera żółtego (gouda, edamski)1 kula
sera mozzarellaW misce mieszamy
mąkę z
solą.
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy
cukier i letnią
wodę oraz łyżkę
mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Podrośnięte
drożdże wlewamy do
mąki i zagniatamy ciasto dolewając
oliwy z oliwek. Ugniatamy do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając w miseczce wszystkie składniki.
Pieczarki kroimy w talarki,
cebulę w krążki,
szynkę na mniejsze kawałki.
Ser żółty ścieramy na tarce, a
mozzarellę kroimy na plasterki. Podrośnięte ciasto wykładamy na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy bardzo cienko, na grubość około 0,5 centymetra. Tak rozwałkowane ciasto kładziemy na omączonej blaszce. Pizzę smarujemy sosem i układamy wszystkie składniki oprócz
serów. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) na około 10-15 minut. Chwilę przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym
żółtym serem i pokrojoną
mozzarellą. Wstawiamy jeszcze na około 2 minuty. Smacznego!