ßßß Cookit - przepis na Pizza domowa na cienkim cieście

Pizza domowa na cienkim cieście

nazwa

Wykonanie

Można ją kupić niemal w każdym sklepie czy po prostu zamówić na telefon. Ale po co? Te sklepowe są według mnie niezjadliwe. I nie mówię tu o tych z najniższej półki, ale także o tych firmowych. Poza tym najczęściej są mrożone i już ten fakt je dyskwalifikuje. Jeśli chodzi o te na telefon, to może w smaku nie są najgorsze, ale czy wiecie, co tak naprawdę jest w środku? Jeśli nie zraża was dodatek glutaminianu sodu oraz sztucznych barwników i sposób w jaki zostały przygotowane, to ok. Ale sam czas oczekiwania z reguły jest dłuższy niż czas zrobienia pizzy w domu. Jeśli nadal was nie przekonałam to...żałujcie, bo nie wiecie co tracicie.
Składniki:
300 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
ok. 190 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka świeżego lub 1/2 łyżki suszonego oregano
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
6 pieczarek
5-7 plasterków szynki
1 średnia cebula
250 g sera żółtego (gouda, edamski)
1 kula sera mozzarella
W misce mieszamy mąkę z solą. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy cukier i letnią wodę oraz łyżkę mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Podrośnięte drożdże wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto dolewając oliwy z oliwek. Ugniatamy do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając w miseczce wszystkie składniki. Pieczarki kroimy w talarki, cebulę w krążki, szynkę na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce, a mozzarellę kroimy na plasterki. Podrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy bardzo cienko, na grubość około 0,5 centymetra. Tak rozwałkowane ciasto kładziemy na omączonej blaszce. Pizzę smarujemy sosem i układamy wszystkie składniki oprócz serów. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) na około 10-15 minut. Chwilę przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym żółtym serem i pokrojoną mozzarellą. Wstawiamy jeszcze na około 2 minuty. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/02/pizza-domowa-na-cienkim-ciescie.html