ßßß
Składniki:Ciasto:400 g mąki20 g świeżych drożdży1 niepełna szklanka (220 ml) wody2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruSos (latem polecam sos z pomidorów san marzano):2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki pikantnego ketchupu2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)1/2 łyżki suszonego oregano1/2 łyżeczki cukru1 szczypta chili1/2 łyżeczki słodkiej papryki.Dodatki: (u mnie)czerwona cebulapieczarkiser mozzarellaser długo dojrzewający (Stary Olęder)ser gouda

Z drożdży, cukru, wody i łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do mąki dodać sól, oliwę i podrośnięte drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto ręcznie lub mikserem. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić na około 45 min. do podrośnięcia. W tym czasie zetrzeć/pokroić ser, pieczarki, cebulę. Składniki sosu połączyć. Podrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować w okrąg. Posmarować sosem i ułożyć dodatki. Pizzerinki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!