Wykonanie

Oglądałam ostatnio program kulinarny Tomka Jakubiaka, zresztą bardzo często go oglądam w wolnej chwili, lubię jak gotuje. Zainteresował mnie
dorsz z warzywami i plackami. Pomyślałam, że zrobię takie danie, bo jestem ciekawa jak smakuje.Kupiłam na drugi dzień potrzebne składniki, przepis nieco zmodyfikowałam pod moje
kubki smakowe i wzięłam się za gotowanie. Zdecydowanie polecam wam ten przepis, danie wychodzi pyszne.
Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam takiego połączenia smaków.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g świeżego lub mrożonego
filetu z dorsza- 500 g
pieczarek- 4
pomidorki lima- 1 duża
szalotka- 1 ząbek
czosnku- kawałek
pora- mała
cukinia- 2 łyżki
masła- 1 łyżka
oleju z pestek
winogron- skórka starta z
cytryny- łyżka posiekanego
koperku- 4
ziemniaki (ok. 600 g)- 300 g dyni- 2
jajka-
sól,
pieprz- 4 łyżki
mąki pszennej- łyżka posiekanego
koperku-
olej do smażeniaWykonanie:
Pieczarki kroimy na plasterki,
cebulę w piórka,
por w kostkę,
czosnek drobno siekamy.
Cukinię kroimy w kostkę,
pomidory na kawałki. Wrzucamy
pieczarki na patelnię i dodajemy łyżkę
masła i 2 łyżki
wody, lekko solimy i podsmażamy. Dodajemy
cebulkę i
por. Chwilkę wszystko razem mieszamy i dodajemy resztę warzyw, podlewamy jeszcze
wodą - tak 100 ml i dusimy, aż wszystko zmięknie. Przyprawiamy
solą,
pieprzem, szczyptą
chilli.
Dorsza kroimy na kawałki i posypujemy
solą,
skórką z cytryny i
koperkiem, wcieramy wszystko w
rybę i odstawiamy.
Dynię oraz
ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy
jajka,
sól,
pieprz oraz
mąkę i
koperek. Mieszamy wszystko.
Dorsza smażymy na patelni na
maśle (1 łyżka
masła i 1 łyżka
oleju), podlewamy go cały czas
masłem. Jak już będzie prawie gotowy (wystarczy chwilka na patelni) to przekładamy go do naszych warzyw i dusimy na małym ogniu. W tym czasie smażymy nasze placuszki na
oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Na talerzu układamy placki,
dorsza i warzywa z powstałym sosem.

