ßßß
Oglądałam ostatnio program kulinarny Tomka Jakubiaka, zresztą bardzo często go oglądam w wolnej chwili, lubię jak gotuje. Zainteresował mnie dorsz z warzywami i plackami. Pomyślałam, że zrobię takie danie, bo jestem ciekawa jak smakuje.Kupiłam na drugi dzień potrzebne składniki, przepis nieco zmodyfikowałam pod moje kubki smakowe i wzięłam się za gotowanie. Zdecydowanie polecam wam ten przepis, danie wychodzi pyszne. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam takiego połączenia smaków.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g świeżego lub mrożonego filetu z dorsza- 500 g pieczarek- 4 pomidorki lima- 1 duża szalotka- 1 ząbek czosnku- kawałek pora- mała cukinia- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju z pestek winogron- skórka starta z cytryny- łyżka posiekanego koperku- 4 ziemniaki (ok. 600 g)- 300 g dyni- 2 jajka- sól, pieprz- 4 łyżki mąki pszennej- łyżka posiekanego koperku- olej do smażeniaWykonanie:Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka, por w kostkę, czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w kostkę, pomidory na kawałki. Wrzucamy pieczarki na patelnię i dodajemy łyżkę masła i 2 łyżki wody, lekko solimy i podsmażamy. Dodajemy cebulkę i por. Chwilkę wszystko razem mieszamy i dodajemy resztę warzyw, podlewamy jeszcze wodą - tak 100 ml i dusimy, aż wszystko zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli. Dorsza kroimy na kawałki i posypujemy solą, skórką z cytryny i koperkiem, wcieramy wszystko w rybę i odstawiamy. Dynię oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę i koperek. Mieszamy wszystko. Dorsza smażymy na patelni na maśle (1 łyżka masła i 1 łyżka oleju), podlewamy go cały czas masłem. Jak już będzie prawie gotowy (wystarczy chwilka na patelni) to przekładamy go do naszych warzyw i dusimy na małym ogniu. W tym czasie smażymy nasze placuszki na oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Na talerzu układamy placki, dorsza i warzywa z powstałym sosem.
