Wykonanie
Prawdopodobnie tyle jest przepisów na rosół, co pań/panów domu. Co dom, to obyczaj. Są więc rosoły drobiowe i drobiowo-wołowe. Są takie na samych kościach i szkieletach (zwanych eufemistycznie „porcjami rosołowymi”) i na dorodnych kurkach wprost z grzędy.Są rosoły na kostkach i vegetach i w 1oo% eko i naturalne. Jest też spora sekcja miłośników
maggi. Najbardziej szokująca nowinka rosołowa, jaką słyszałam, to wrzucanie
kurczaka do wrzącej
wody, aby nie tworzył się nieładny „szum”. W naszym domu ekspertem w temacie rosołu jest mój mąż. To jedna z
trzech potraw, które przyrządza. A że pozostałe dwie to grzybowa (na wigilię) i biały barszcz (na wielkanoc), kiedy po urodzeniu naszej córeczki przez kilka tygodni zajmował się gotowaniem, codziennie jedliśmy rosół. Najlepszą rekomendacją dla przepisu niech będzie fakt, że wcale nam się nie znudził. Gotowanie rosołu to misterium, które rozpoczyna się o poranku, a kończy wspaniałym posiłkiem popołudniu. Nie
mogę sobie wyobrazić lepszego pomysłu na niedzielny obiad.
Składniki
Kurczak (najlepiej zagrodowy)3
marchewki2
pietruszki1/2 średniego
seleraPor1/4 główki
włoskiej kapustyCebulaPęczek
natki pietruszkiPęczek
lubczyku3
listki laurowe2 ziarna
ziela angielskiego5 ziaren
czarnego pieprzuSól+
makaron nitki do podaniaPrzygotowanie
Kurczaka dokładnie umyj,
ostrym nożem lub nożycami do drobiu podziel go na części (udka, skrzydełka, korpus).Włóż
kurczaka do dużego garnka i zalej zimną
wodą. Postaw garnek na średnim ogniu, aż
woda się zagotuje – jakieś 30-40 minut. Co jakiś czas odwiedzaj
kurczaka, aby z powierzchni powstającego
bulionu zdejmować „szum”, czyli nieładną pianę i inne farfocle – łatwiej to zrobić, kiedy w garnku nie ma jeszcze warzyw, a dzięki temu zupa będzie pięknie klarowna.Obierz
marchewki,
pietruszki i
selera, wszystkie warzywa dokładnie umyj.
Cebulę obierz i połóż na palniku – na dużym ogniu opalaj, aż będzie czarna ze wszystkich stron.Kiedy
woda w garnku się zagotuje i zdejmiesz cały „szum”, przestaw garnek na najmniejszy palnik i ustaw minimalny płomień.Dodaj wszystkie warzywa, przypaloną
cebulę,
zioła i
przyprawy (poza
solą) i pozwól aby rosół leniwie pyrkotał kolejne 3-4 godziny.Kiedy będzie gotowy, dopraw do smaku
solą, ugotuj
makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i zajadaj!
Mięso kurczaka z rosołu doskonale sprawdzi się do kanapek, sałatek (np. z
porem lub
ananasem), tortilli z pysznym
czosnkowym sosem, lub z
ryżem – jako szybki obiad . Warzywa wystarczy pokroić, dodać
groszek,
majonez i
przyprawy i mamy klasyczną
sałatkę jarzynową.Smacznego!Zobacz także:PorowaSzybka zupa pomidorowaZupa
rybna z filetów