Wykonanie
Moja wersja słynnego greckiego gulaszu. Ponieważ w okolicznych sklepach i internetowych marketach nie sposób kupić
jagnięcinę, użyłam
wołowiny gulaszowej. Być może warto poeksperymentować i spróbować połączenia
wołowiny w
wieprzowiną (np.
karkówką), albo
cielęciną. Na pewno
będę wracać do tego przepisu, więc wypróbuję najrozmaitsze kombinacje. Jednak i w takim wydaniu stifado smakuje wybornie. Warto zarezerwować sobie wolne przedpołudnie, przygotować wszystko, a
potem tylko relaks, kiedy aromatyczny gulasz spokojnie pyrkocze na małym ogniu. Bowiem w wypadku tej potrawy kluczowy jest czas – im dłużej
mięso będzie się dusiło, tym będzie smaczniejsze.

SkładnikiMarynata:2 łyżeczki ziaren
ziela angielskiego6
goździkówSól,
pieprz4 ząbki
czosnku3
listki lauroweLaska
cynamonuŁyżeczka
suszonego oregano125ml
czerwonego wina4 łyżeczki czerwonego
octu winnegoStifado1 kg
wołowiny gulaszowej
Oliwa3
czerwone cebuleŁyżka
rodzynekPuszka krojonych
pomidorów (400g)Łyżka
przecieru pomidorowego1/2
cytrynyPęczek
natki pietruszkiPrzygotowanieRozgnieć w moździerzu ziarna
ziela angielskiego,
goździki i szczyptę
soli.Dodaj obrane ząbki
czosnku i ucieraj, aż uzyskasz pastę.Do plastikowego worka (ja używam torebek do pieczenia) wrzuć
mięso, pastę z przypraw, porwane
listki laurowe i pozostałe składniki marynaty. Potarmoś, aby
mięso dokładnie pokryło się marynatą. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Obierz
cebule i pokrój ją na ćwiartki.W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej odrobinę
oliwy, dodaj
cebulę i smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Dodaj
mięso wraz z marynatą,
rodzynki,
pomidory i
przecier pomidorowy.Zalej całość taką ilością
wody, by tylko przykryła składniki. Dopraw
solą i
pieprzem.Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień do małego, przykryj garnek i gotuj przez 1 , 5 godziny.Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 45 minut, aż
mięso będzie naprawdę miękkie, a sos zgęstnieje.Kiedy gulasz będzie gotowy, wlej do niego sok z 1/2
cytryny, posyp
natką i dopraw, jeśli uznasz, że to konieczne.Doskonale smakuje z gotowanymi
ziemniakami,
kaszą,
ryżem, a nawet z kromką dobrego
chleba.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego J. OliveraZobacz także:Grecki gulasz wieprzowy
Wołowina po burgundzkuPotrawka z
kurczaka w
białym winie