Wykonanie
Ten przepis to hit - w każdym razie u nas :) . Łączy w sobie niezwykłą prostotę ze wspaniałym smakiem, pozostawiając dużo miejsca na kreatywność. Tak naprawdę możemy bowiem użyć dowolniej mieszanki ulubionych warzyw - byle było kolorowo! Możemy także użyć dowolnej
kaszy - gryczanej, jęczmiennej, nawet
kuskus, lub
ryżu - białego lub brązowego. I zawsze będzie pysznie! Dlaczego? Po pierwsze, ponieważ nie może nie być pysznie tam, gdzie są świeże, kolorowe warzywa :) po drugie, sekretem tej potrawy jest zielony
ziołowy dressing, który nadaje całości wyjątkowy charakter. Do tego wszystkiego kawałeczki pełnej smaku
fety - czegóż chcieć więcej? Bardzo polecam! Przepis na podstawie Epicurious.

1 mały
bakłażan1
cukinia1 duża
marchewka1
czerwona papryka1 duża
cebula (użyłam czerwonej)8
pieczarek1 łyżeczka
tymiankukasza gryczana, 200 g1 duża
cebula150 g
sera fetaolej do smażeniadressing(ilości
ziół są orientacyjne, zielonych
ziół powinno być mniej więcej po równo):garść listków świeżej
bazylii1/2 pęczka
szczypiorku1/2 pęczka
natki pietruszki2 ząbki
czosnku5 łyżek
oleju1 łyżka
octu winnegosól do smaku1.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękka lecz nie rozgotowana. Odcedzamy. Na patelni na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy obraną, drobno posiekaną
cebulę. Gdy będzie już złota (rumiana), dodajemy
kaszę i mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą.2.
Bakłażan i
cukinię kroimy w pół plastry.
Marchewkę obieramy i kroimy w plastry,
cebulę opieramy i kroimy w grube
pióra.
Pieczarki kroimy w plastry,
paprykę w dużą kostkę.Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju. Smażymy wszystkie warzywa wraz z
tymiankiem, mieszając, aż będą usmażone lecz nie miękkie. Ja osobiście wolę, by zachowały chrupkość.3. Przygotowujemy dressing, umieszczając wszystkie podane składniki w blenderze i ucieramy je na gładki, jednolity sos. Możemy też użyć blendera ręcznego. Gotowy sos możemy doprawić do smaku dodatkową
solą, jeśli potrzeba - powinien być wyrazisty, bo to on nada smak warzywom.4. Kiedy warzywa na patelni będą już gotowe, wyłączamy palnik. Wlewamy dressing i całość dokładnie mieszamy.Na talerzach układamy
kaszę i warzywa, po czym posypujemy pokrojoną w kostkę
feta. Podajemy gorące.