ßßß Cookit - przepis na Lekkie warzywa z patelni z ziołowym dressingiem i kaszą

Lekkie warzywa z patelni z ziołowym dressingiem i kaszą

nazwa

Wykonanie

Ten przepis to hit - w każdym razie u nas :) . Łączy w sobie niezwykłą prostotę ze wspaniałym smakiem, pozostawiając dużo miejsca na kreatywność. Tak naprawdę możemy bowiem użyć dowolniej mieszanki ulubionych warzyw - byle było kolorowo! Możemy także użyć dowolnej kaszy - gryczanej, jęczmiennej, nawet kuskus, lub ryżu - białego lub brązowego. I zawsze będzie pysznie! Dlaczego? Po pierwsze, ponieważ nie może nie być pysznie tam, gdzie są świeże, kolorowe warzywa :) po drugie, sekretem tej potrawy jest zielony ziołowy dressing, który nadaje całości wyjątkowy charakter. Do tego wszystkiego kawałeczki pełnej smaku fety - czegóż chcieć więcej? Bardzo polecam! Przepis na podstawie Epicurious.
1 mały bakłażan
1 cukinia
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
1 duża cebula (użyłam czerwonej)
8 pieczarek
1 łyżeczka tymianku
kasza gryczana, 200 g
1 duża cebula
150 g sera feta
olej do smażenia
dressing(ilości ziół są orientacyjne, zielonych ziół powinno być mniej więcej po równo):
garść listków świeżej bazylii
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
1 łyżka octu winnego
sól do smaku
1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękka lecz nie rozgotowana. Odcedzamy. Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy obraną, drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie już złota (rumiana), dodajemy kaszę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.
2. Bakłażan i cukinię kroimy w pół plastry. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę opieramy i kroimy w grube pióra. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę w dużą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy wszystkie warzywa wraz z tymiankiem, mieszając, aż będą usmażone lecz nie miękkie. Ja osobiście wolę, by zachowały chrupkość.
3. Przygotowujemy dressing, umieszczając wszystkie podane składniki w blenderze i ucieramy je na gładki, jednolity sos. Możemy też użyć blendera ręcznego. Gotowy sos możemy doprawić do smaku dodatkową solą, jeśli potrzeba - powinien być wyrazisty, bo to on nada smak warzywom.
4. Kiedy warzywa na patelni będą już gotowe, wyłączamy palnik. Wlewamy dressing i całość dokładnie mieszamy.
Na talerzach układamy kaszę i warzywa, po czym posypujemy pokrojoną w kostkę feta. Podajemy gorące.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/07/Lekkie-warzywa-z-patelni-z-ziolowym-dressingiem-i.html