Wykonanie
Ciepła kanapka świetnie urozmaici śniadanie lub kolację, zwłaszcza, że robi się co raz chłodniej. Bardzo polecam to połączenie - nawet zimą przywołuje na myśl śródziemnomorski klimat. Posiadanie grilla nie jest konieczne - wystarczy patelnia grillowa lub zwykła patelnia.
Bakłażana zrobiłam na patelni grillowej [nieodparty urok paseczków :), jednak można użyć także zwykłej patelni], a resztę warzyw na zwykłej patelni. Inspiracja: " Kuchnia ".

1 mały
bakłażan1
czerwona papryka6 dużych
pieczarek1 ząbek
czosnku2 łyżki
oleju balsamicznego1 łyżka
keczupu1/2 łyżeczki
tymiankusól i
czarny pieprz do smaku
serek kremowy lub
fetabułeczki
olej do smażenia na zwykłej patelniew.
szczypiorek do dekoracji
Bakłażan pokroić w plastry. Pozostawić na 15 minut w misce z zimną, osoloną
wodą. Wyjąć, osuszyć. Usmażyć na patelni grillowej. Zdjąć.
Paprykę pokroić w paski,
pieczarki w plastry. Warzywa usmażyć na niewielkiej ilości
oleju, dodając obrany, posiekany ząbek
czosnku i
tymianek. Kiedy warzywa będą gotowe, dodać
bakłażana,
ocet balsamiczny i 1 łyżkę
keczupu. Całość wymieszać, doprawić do smaku
sola i
pieprzem.
Pieczywo posmarować
serkiem, na wierzchu układając warzywa. Można udekorować
szczypiorkiem. Podawać ciepłe.