Wykonanie
Prosta w wykonaniu i niezwykle smaczna
tarta na cieście francuskim, do której wykorzystujemy
kiełbasę,
pieczarki oraz nadający jej charakteru
ser feta. Pyszna przekąska, zarówno na zimno, jak i na ciepło.

1 opakowanie chłodzonego
ciasta francuskiego250 g
kiełbasy250 g
pieczarek1 duża
cebula2 ząbki
czosnku125 g
sera typu
feta2
jajka rozmiar M1/3 łyżeczki suszonego
tymiankuświeżo mielony
czarny pieprz - do smakuew.
sól2 łyżki drobno startego
parmezanu lub
sera cheddar do posypania
olejKiełbasę kroimy w pól plastry i rumienimy na niewielkiej ilości
oleju. Dodajemy
tymianek, obraną, posiekaną
cebulę, obrany, posiekany
czosnek oraz pokrojone w plastry
pieczarki. Mieszamy i smażymy, aż
cebula będzie szklista a
pieczarki podsmażone.Zdejmujemy patelnię z ognia, by składniki trochę przestygły. Dodajemy pokruszony
ser feta oraz
jajka i mieszamy całość na jednolita masę. Doprawiamy do smaku
pieprzem i ew.
solą.W dopasowanej wielkością formie do pieczenia rozkładamy na płasko
ciasto francuskie (wraz z papierem, na którym ono jest). Zaginamy po ok. 1 cm ciasta z każdej strony do wewnątrz, tworząc brzeg. Ca cieście rozkładamy równą warstwą przygotowane wcześniej nadzienie. Posypujemy lekko
parmezanem.Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 25 minut, aż brzegi będą rumiane z
ser zapieczony.