Wykonanie
To wspaniałe, jak niezwykle różnorodne potrawy można przygotowywać z
jajek. Dzięki nim śniadania nie są nudne. Tym razem zapraszam na pyszną odsłonę
jajek sadzonych ze
szpinakiem. Wyjątkowego smaku dodaje im
feta oraz nuta
czosnku. Przepis wg książki "Kuchnia turecka" wyd. Olesiejuk.
225 g
mrożonego szpinaku (1/2 opakowania)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku6
pieczarek100 g
sera typu
fetaczarny świeżo zmielony
pieprz do smaku,
sólew.
chili w płatkach
jajka - u mnie 4
olej do smażenia
Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć wraz z obranym i drobno posiekanym
czosnkiem i pokrojonymi w plastry
pieczarkami na patelni na niewielkiej ilości
oleju. Kiedy będzie szklista, przesunąć
cebulę na bok, wyłożyć na patelnię zamrożony
szpinak. Zmniejszyć płomień, poczekać, aż się
szpinak rozmrozi. Następnie wymieszać
cebulę z rozmrożonym
szpinakiem, doprawić do smaku
czarnym pieprzem i ew.
solą (pamiętając, że
feta jest też słona).Teraz w
szpinaku na patelni robimy łyżką zagłębienia ( tak, by było widać dno patelni) i w każde z nich wbijamy jedno
jajko. Posypujemy całość pokrojoną w kostkę
fetą i ew.
chili w płatkach. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż
jajka się zetną. Podajemy gorące.