Wykonanie
Długi weekend sprawia ,że intensywniej działam w kuchni, dlatego powstają nowe i sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję muszle zapiekane ze
szpinakiem. Przystawka w sam raz na dobrą kolację. Na razie wersja przed włożeniem do piekarnika.
SKŁADNIKIOpakowanie
makaronowych muszelek1 łyżka
oleju1
cebula, posiekana w kosteczkę500 g
szpinaku mrożonego rozdrobnionego
pieprz,
sól5 ząbków
czosnku przeciśnięty przez praskę200 g
mozzarelli w kulce, startej na tarce250 g.
sera fety200 g
serka typu włoskiegoWYKONANIE
Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej
wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twarde.Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju. Dodać
cebulę,smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając od czasu do czasu.Do
cebulki dodać odciśnięty
szpinak doprawić
solą i
pieprzem. Dodać pokruszone
sery,
czosnek. Chwilę smażyć.Ugotowane muszle nadziać przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać
serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni piec 15 minut.
SMACZNEGO