Wykonanie
Połączenie
szpinaku i
fety świetnie sprawdza się w naleśnikach. Od kiedy polubiłam się ze
szpinakiem, zawsze mam w zamrażarce opakowanie
mrożonego szpinaku, dzięki
czemu w każdej chwili, kiedy chcę szybko przygotować posiłek,
mogę mieć pyszne, pożywne danie. Polecam także penne ze
szpinakiem i
pomidorami .
225 g
mrożonego szpinaku (1/2 opakowania)1 dużą
cebula2 ząbki
czosnku100 g
sera typu
fetaczarny świeżo zmielony
pieprz do smaku
olej do smażenia
Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć wraz z obranym i drobno posiekanym
czosnkiem na patelni na niewielkiej ilości
oleju. Kiedy będzie szklista, przesunąć
cebulę na bok, wyłożyć na patelnię zamrożony
szpinak. Zmniejszyć płomień, poczekać, aż się
szpinak rozmrozi. Następnie wymieszać
cebulę z rozmrożonym
szpinakiem, dodać pokruszony
ser feta. Wymieszać całość dokładnie i chwilę razem dusić. Doprawić do smaku
czarnym pieprzem.Nadziewać naleśniki. Gotowe naleśniki obsmażyć na patelni, by były złote. W zależności od wielkości naleśników i tego, jak dużo nadzienia damy, jest to porcja na 4-6 naleśników.Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml
mleka, 2
jajka rozm. M, 1 łyżka roztopionego
masła, 1/2 łyżeczki
cukru, szczypta
soli, 125 g
mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy
mąkę.