Wykonanie
Oto kolejna propozycja na tartę. Tym razem jako nadzienie wykorzystany będzie sos
szpinakowy. Bardzo prosty pomysł na bardzo smaczny obiad. Zamiast
mozzarelli możecie użyć tartego
żółtego sera. Też będzie dobrze!SKŁADNIKIciasto (przepis tu)pół kilograma
mrożonego szpinakukostka
fetyczosnek (2 ząbki)
cebulapieprzmozzarella lub tarty,
żółty serolejWYKONANIE
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek, a
potem szpinak. Mieszamy i odparowujemy nadmiar
wody. Dodajemy pokruszoną
fetę, dokładnie mieszamy, żeby
ser się rozpuścił.Ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku. Po tym czasie wykładamy na nie masę
szpinakową. Na wierzch kładzemy plastry
mozzarelli lub posypujemy całość
serem. Zapiekamy ok.20 min. w temp 180 stopni, pilnując,żeby
ser się nie przypalił:)