Każdy zna i większość lubi..my uwielbiamy! Jest to tzw. szybki obiad..zanim makaron się ugotuje szpinak jest gotowy.W wersji dla wegetarian - bez wędliny. Tak przyrządzony szpinak LUBIĘ w każdej postaci.Porcja na 4 osoby ( albo 3 bardzo głodne ):- 500 gr szpinaku mrożonego w liściach- 250 gr serka kremowego- 1 średnia cebula ( u mnie czerwona )- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu- sól do smaku- ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek- 2 łyżki oleju- opakowanie makaronu CzanieckiSzpinak rozmrozić. Odcisnąć.Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem około 6 minut. Następnie dodać serek,kiedy się rozpuści doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszać ze szpinakiem.Podawać od razu.Przepis bierze udział w konkursie zBLOGowanych Makarony Świata