Wykonanie
Jak wcześniej wspominałam
ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie
ciastka cebulowe znakomicie sprawdzają się jako przekąska np. do
piwa. Zwykłe
krakersy, orzeszki, czy paluszki chyba każdemu z nas już się znudziły, dlatego warto przygotować coś innego samodzielnie;). Taki smakołyk jest bardzo prosty i szybki do przygotowania.Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego, 2-3 średnie
cebule fioletowe, 2 łyżki
octu balsamicznego, 1 łyżka
cukru brązowego, 1 łyżka
oleju, 1
jajko, szczypta
soli, 2 ząbki
czosnku, odrobina
tymianku.Przygotowanie:Przygotowujemy marynatę.
Ocet balsamiczny mieszamy z łyżką
cukru,
oleju,
solą, obranym oraz wyciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz odrobiną
tymianku. Mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.Do
cebuli wlewamy marynatę, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie delikatnie pędzelkiem smarujemy
ciasto francuskie.Ciasto kroimy w niewielkie kwadraciki (np. 4cmX4cm) i wykładamy
cebulę.Tak przygotowane
ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 min. w 180*C-200*C.Smacznego!!!;)
About Antolka Jakuszkowa