Wykonanie
To przepyszne danie to jedno z najłatwiejszych dań nie tylko kuchni indyjskiej, ale gotowania w ogóle. Jedynym zadaniem, jakie na nasz czeka, jest przygotowanie prostego sosu, w którym ugotują się warzywa. Proste, szybkie i niezwykle smaczne. Podane z
ryżem stanowi pełnowartościowy, pożywny posiłek. Mięsożercy mogą oczywiście podać je w towarzystwie szaszłyków czy pieczonego
kurczaka - też będzie pysznie. Dobrze znosi odgrzewanie. Ze stosunkowo niewielkiej ilości składników uzyskujemy naprawdę spora porcję jedzenia. Jeśli nadal się wahacie, czy warto kupować
mąkę z
ciecierzycy, to ta potrawa zdecydowanie powinna Was przekonać :) . Oprócz tego
mąkę z
ciecierzycy można wykorzystać np. do przepysznych smażonych
jajek , papadum -ów lub grzanek. Przepis na podstawie Manjula's Kitchen.

ok. 2 szklanek warzyw, u mnie to:2 średnie
ziemniakiok. 1/3 główki
kalafiora1
marchewka2 duże garści
fasolki szparagowejsos:ok. 3 szklanki
wody1/3 szklanki
mąki z
ciecierzycy (besan
flour, gram
flour, chickpea
flour) - do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet1 łyżeczka kuminu w ziarnach1/2 łyżeczki
kozieradki w ziarnach1/2 łyżeczki
kurkumyok. 1 łyżki suszonych liści
currykawałek posiekanego
imbiru (ok. wielkości
wiśni)szczypta
chili - do smaku1
cebula2 łyżeczki pasty z tamaryndowca (można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami
soku z cytryny)2-3 łyżki
oleju1. Przygotować warzywa: obrać i pokroić w plastry
ziemniaki oraz
marchewkę,
kalafiora w różyczki, z
fasoli szparagowej odciąć końcówki, przekroić strączki na pół (można użyć mrożonej
fasolki, której nie trzeba rozmrażać).2. W dużym garnku rozgrzać niewielką ilość
oleju. Podsmażyć, mieszając, kumin,
kozieradkę, liście
curry,
kurkumę,
imbir oraz
chili wraz z obraną, posiekaną
cebulą.Kiedy
cebula będzie szklista, dodać
mąkę z
ciecierzycy. Smażyć chwilę, mieszając, do uzyskania zasmażki. Następnie wlać
wodę, dokładnie rozmieszać
mąkę z
przyprawami, doprowadzić do wrzenia. Sos powinien byś średnio gęsty.Zbyt
gesty sos zawsze można rozwodnić, a zbyt rzadki zagęścić dodatkową ilością
mąki z
ciecierzycy.Do garnka dodać przygotowane warzywa. Gotować ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać pastę z tamaryndowca (lub
sok z cytryny), doprawić całość do smaku
solą. Podawać z
ryżem.