Wykonanie
Coś dla miłośników
kalafiora i
curry :) Pyszne, lekko pikantne, wyraziste w smaku warzywne
curry, wspaniałe do obiadu zamiast surówki. Ciekawe urozmaicenie diety :) Nam bardzo smakowało, a
kalafiora mieliśmy tak ogromnego, że podwoiliśmy pozostałe składniki :) Cłay garnek
curry zjedliśmy z mężem w 3 dni, było pysznie!Składniki:1 nieduży
kalafior3
marchewki0,4 kg
fasolki szparagowejkawałek korzenia
imbiru, około 1 cm1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
kurkumy1 szklanka
bulionu warzywnegopół
cebuliszczypta
chilli1 duży ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy lub
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki,
marchew obrać i pokroić w grubsze plasterki (około 1 cm). Odciąć końcówki
fasolki, pokroić na kawałki około 3 cm.Zagotować
wodę ze szczyptą
soli. Na wrzątek wrzucić warzywa i gotować 5 minut. Odcedzić.Na dużej patelni zagrzej
olej. Zeszklij posiekaną w drobną kostkę
cebulę. Dodaj starty
imbir i przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę podsmaż.Dodaj warzywa,
przyprawy i zalej
bulionem. Przykryj i duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną (powinny pozostać lekko twarde). U mnie około 20 minut.Smacznego!Inspiracja tutaj