ßßß Cookit - przepis na Curry kalafiorowe

Curry kalafiorowe

nazwa

Wykonanie

Rzadko robię dania tylko i wyłącznie z warzyw. Jako obiad, takie danie u mnie po prostu nie przejdzie. A jeśli przejdzie, to za chwilę musi być "poprawione" czymś jeszcze. Tym razem jedliśmy po wyjątkowo obfitym śniadaniu, więc mi osobiście wystarczyła jedna mała miseczka tego dania, żeby poczuć się najedzoną.
Połączenie smaku kokosowego i curry, bardzo lubię, i z kalafiorem, oba te smaki tworzą bardzo smaczną mieszankę. Ożywione nieco szpinakiem curry posmakuje zapewne nie tylko amatorom warzyw, a na pewno będzie urozmaiceniem i okazją do przemycenia trochę warzyw tym, którzy omijają je szerokim łukiem.
3 łyżki oleju
2 cebule, drobno pokrojone
1 cm korzenia imbiru, obranego i startego (lub 1 łyżeczka proszkowanego)
3 łyżki pasty curry (można zastąpić curry w proszku)
1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
1 kalafior, połamany na kawałki
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w 2 cm kostkę
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
200 g liści szpinaku
sól do smaku
Olej podgrzewamy w dużym rondlu i smażymy na nim cebulę ok 5 minut, aż stanie się miękka.
Dodajemy imbir i pastę curry i kontynuujemy smażenie przez dodatkowe 3 minuty stale mieszając.
Wlewamy mleczko kokosowe i pokrojone pomidory, dodajemy kalafiora i ziemniaki i gotujemy ok 25 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy sok z cytryny i szpinak, przykrywamy i pozostawiamy na 2 minuty.
Podajemy gorące jako danie główne lub dodatek.
Przepis z książki Gino D'Acampo "Buonissimo!"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/02/curry-kalafiorowe.html