ßßß Cookit - przepis na Kurczak Bezule - smażone kąski kurczaka w stylu indyjskim

Kurczak Bezule - smażone kąski kurczaka w stylu indyjskim

nazwa

Wykonanie

Kurczak Bezule to danie wywodzące się z Mangalore, wielkiego miasta portowego w stanie Karnataka w północno-wschodnich Indiach. Przygotowany w ten sposób kurczak jest niezwykle aromatyczny, smaczny i delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Przepis wg Sanjay Thummy.
500 g mięsa z udek/pałek kurczaka(można użyć piersi, choć Hindusi preferują udka jako bardziej soczyste)
marynata:
2 łyżki drobno siekanej natki kolendry (lub pietruszki)
2 duże ząbki czosnku - drobno posiekane
kawałek imbiru podobny wielkością do ilości użytego czosnku, obrany, drobno posiekany
1 łyżka liści curry (ja używam suszonych), rozkruszonych w dłoniach
1 zielona papryczka chili, drobno posiekana
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka soli
1łyżeczka słodkiej papryki (dla nadania barwy. Można użyć czerwonego barwnika spożywczego, lecz ja tego nie lubię. wolę dodatek papryki - tez nadaje barwę)
ew. chili w proszku, jeśli lubicie bardzo pikantne dania
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ryżowej (można zastąpić kukurydzianą lub ew.pominąć. Nadaje panierce chrupkości i sprawia, że ciasto dobrze przylega do mięsa)
sok z 1/2 cytryny
100 ml jogurtu naturalnego
olej
Ze składników marynaty przygotować gęstą pastę.
Mięso oddzielić od kości. Skórę odrzucić. Mięso pokroić na kawałki ok. 2 cm x 2 cm. Wymieszać ze składnikami marynaty, marynować przez co najmniej godzinę (można pozostawić w lodówce na dłużej).
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć kawałki kurczaka na złoto. Mięso smażymy patiami, by kawałki się nawzajem nie stykały i nie skleiły.
Podajemy z warzywami, ryżem lub chlebkiem typu naan czy pita.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/08/Kurczak-Bezule-smazone-kaski-kurczaka-w-stylu.html