Wykonanie
Kurczak Bezule to danie wywodzące się z Mangalore, wielkiego miasta
portowego w stanie Karnataka w północno-wschodnich Indiach. Przygotowany w ten sposób
kurczak jest niezwykle aromatyczny, smaczny i delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Przepis wg Sanjay Thummy.
500 g
mięsa z udek/pałek
kurczaka(można użyć piersi, choć Hindusi preferują udka jako bardziej soczyste)marynata:2 łyżki drobno siekanej
natki kolendry (lub
pietruszki)2 duże ząbki
czosnku - drobno posiekanekawałek
imbiru podobny wielkością do ilości użytego
czosnku, obrany, drobno posiekany1 łyżka liści
curry (ja używam suszonych), rozkruszonych w dłoniach1 zielona
papryczka chili, drobno posiekana1 łyżeczka
przyprawy garam masala1 łyżeczka
soli1łyżeczka
słodkiej papryki (dla nadania barwy. Można użyć
czerwonego barwnika spożywczego, lecz ja tego nie lubię. wolę dodatek
papryki - tez nadaje barwę)ew.
chili w proszku, jeśli lubicie
bardzo pikantne dania4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ryżowej (można zastąpić kukurydzianą lub ew.pominąć. Nadaje panierce chrupkości i sprawia, że ciasto dobrze przylega do
mięsa)sok z 1/2
cytryny100 ml
jogurtu naturalnegoolejZe składników marynaty przygotować gęstą pastę.
Mięso oddzielić od kości. Skórę odrzucić.
Mięso pokroić na kawałki ok. 2 cm x 2 cm. Wymieszać ze składnikami marynaty, marynować przez co najmniej godzinę (można pozostawić w lodówce na dłużej).W woku lub dużej patelni rozgrzać
olej. Smażyć kawałki
kurczaka na złoto.
Mięso smażymy patiami, by kawałki się nawzajem nie stykały i nie skleiły.Podajemy z warzywami,
ryżem lub
chlebkiem typu naan czy
pita.