Wykonanie
Dzisiaj trochę popłynęłam… Miało być coś na szybko, ale stopniowo mój obiad ewoluował i koniec końców spędziłam w kuchni dużo więcej czasu niż zamierzałam. Zaczęło się od
ryżu z
soczewicą, później doszedł dip
ogórkowy i
chlebki chapati. Wszystko za sprawą niedawno odbytych na uczelni warsztatów kulinarnych, które mnie zainspirowały. Mój obiad oczywiście nie oddaje w 100% smaku kuchni indyjskiej, ale myślę, że jest dobrą jego namiastką.W składnikach, które podałam, wymieniony jest
kminek. Pamiętajmy, że
kminek to nie to samo co
kmin rzymski (kumin). Są one w Polsce często
mylone i używane wymiennie, jednak to ten drugi jest głównie używany w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Przypomina smakiem
pieprz z nutką
cytrusów. Ja użyłam
kminku, ponieważ akurat miałam go pod ręką i uznałam, że (mimo innego smaku) też nieźle pasuje:)A i jeszcze ciekawostka – Hindusi uwielbiają ostre
przyprawy. Dlaczego? Bo one, paradoksalnie, wychładzają organizm., co jest niezwykle pomocne w gorącym klimacie Indii.
Ryż z
soczewicąSkładniki (1 porcja):50 g
czerwonej soczewicy20-30 g
ryżu (a akurat w kuchni miałam brązowy, ale chyba lepiej nadąłby się basmati)1/2
cebuliSzczypta przypraw (
kminek,
curry,
kurkuma,
sól)
WodaOlejRyż i
soczewicę myjemy, zmieniając
wodę kilka
razy. Moczymy 15 minut, w tym czasie kroimy
cebulę w kostkę.
Kminek smażymy 2 minuty na patelni (z rozgrzanym
olejem). Dodajemy do niego
cebulę,
ryż (jeśli mamy brązowy, radzę go wcześniej trochę podgotować),
kurkumę,
curry,
sól. Trzymamy na ogniu 2-3 minuty, następnie dolewamy ¾ szklanki
wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu (często mieszamy)Ogórkowa raita (raita, czyli rodzaj dipu na bazie
jogurtu, z różnymi
przyprawami)Składniki (1 porcja):1/3
ogórka startego na tarce1-2 łyżeczki
kurkumy2 łyżki
jogurtu naturalnego (u mnie grecki)Ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskęEwentualnie
chiliZ
ogórka wyciskamy maksymalnie dużo soku, mieszamy go z pozostałymi składnikami.
Chlebki chapatiSkładniki (kilka sztuk w zależności od wielkości):Szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżki oliwy/olejuSzczypta
soliWoda (taka ilość, aby ciasto było plastyczne)
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól i robimy w środku dołek. Dolewamy tyle
wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron, do momentu, aż przestaną wyglądać na surowe. Następnie bierzemy metalowe sztućce i opalamy je nad gazem, dosłownie chwile z każdej strony. Uwaga, bo szybko się przypalają (ja niestety trochę się zagapiłam, ale i tak wyszły dobre).