ßßß Cookit - przepis na Krewetki tandoori

Krewetki tandoori

nazwa

Wykonanie

Pyszna przystawka lub małe danie główne. Jest to domowy przepis na krewetki tandoori, który bardzo odbiega od oryginalnego głównie ze względu na brak specjalnego pieca o nazwie tandoor. Temperatura pieczenia w tradycyjnym indyjskim piecu przekracza 480 C, co niestety jest nie do osiągnięcia w warunkach domowych. Dania przygotowane w ten sposób są chrupiące i soczyste i mają niepowtarzalny smak. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował dań przygotowywanych w tandoor, zachęcam, bo nie ma nic lepszego niż tak soczyste i szybkie mięsko lub owoce morza.
Składniki
(na 2 porcje)
- 500 g surowych krewetek królewskich (w pancerzach, bez główek)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki przyprawy tandoori masala
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki przyprawy chilli
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sok z ćwiartki cytryny
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie
Przygotować surowe krewetki: pozbyć się głów, przewodu pokarmowego i naciąć pancerz wzdłuż krewetki. Przygotować marynatę tandoori: 4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z przyprawami: 3 łyżeczkami tandoori masala, 1 łyżeczką garam masala, 1 łyżeczką mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki chilli, dodać posiekany ząbek czosnku i sok z ćwiartki cytryny, całość dokładnie wymieszać. W misce wymieszać przygotowane krewetki z marynatą tandoori i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjąć krewetki z marynaty i nadziewać na patyczki do szaszłyków. Grillować na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej około 3-4 minuty przewracając od czasu do czasu. Przy jedzeniu pamiętać o obraniu krewetek :) Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/06/krewetki-tandoori.html