ßßß
Składniki(na 2 porcje)- 500 g surowych krewetek królewskich (w pancerzach, bez główek)- 4 łyżki jogurtu naturalnego- 3 łyżeczki przyprawy tandoori masala- 1 łyżeczka przyprawy garam masala- 1 łyżeczka mielonej kolendry- 1/2 łyżeczki przyprawy chilli- 1 posiekany ząbek czosnku- sok z ćwiartki cytryny- patyczki do szaszłykówPrzygotowaniePrzygotować surowe krewetki: pozbyć się głów, przewodu pokarmowego i naciąć pancerz wzdłuż krewetki. Przygotować marynatę tandoori: 4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z przyprawami: 3 łyżeczkami tandoori masala, 1 łyżeczką garam masala, 1 łyżeczką mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki chilli, dodać posiekany ząbek czosnku i sok z ćwiartki cytryny, całość dokładnie wymieszać. W misce wymieszać przygotowane krewetki z marynatą tandoori i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjąć krewetki z marynaty i nadziewać na patyczki do szaszłyków. Grillować na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej około 3-4 minuty przewracając od czasu do czasu. Przy jedzeniu pamiętać o obraniu krewetek :) Smacznego!