Wykonanie
Czy jest coś bardziej pachnącego latem, słońcem i wakacjami, niż truskawki? Dla mnie to własnie słodki zapach
truskawek jest symbolem lata. Oczywiście, to ciasto można przygotować z każdymi innymi
owocami:
śliwki,
wiśnie,
maliny,
brzoskwinie - będzie równie smaczne. A poza sezonem
truskawkowym można także użyć
owoców mrożonych, by nawet w zimę przywołać do domu słońce :) .

ciasto:150 ml
mleka7 g
drożdży instant (1 opakowanie)500 g
mąki50 g
masła100 g
cukru1
jajko + 1
żółtko1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
solikruszonka:25 g
masła3 łyżki
cukrumąkaszczypta
proszku do pieczenialukier:1 łyżeczka
mleka1 łyżeczka
soku z cytrynycukier puderok. 1/2 kg
truskawekDrożdże rozpuścić w ciepłym
mleku wraz z łyżką
cukru i taką ilością
maki, by ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż
drożdże zaczną pracować.Dodać
jajko oraz
żółtko, pozostały
cukier,
cukier puder,
sól oraz rozpuszczone
masło. Wymieszać, dodać resztę
mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej
mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.W tym czasie przygotować
truskawki: umyć je i odjąć listki. Najlepiej się tu sprawdzą małe
truskawki. Jeśli macie bardzo duże, można je przekroić na pół.W celu przygotowanie kruszonki mieszamy rozpuszczone
masło z
cukrem i szczyptą
proszku do pieczenia oraz dajemy tyle
mąki, by dało się zagnieść. Przygotowaną kulę ciasta wkładamy na czas oczekiwania do zamrażarki.
Truskawki wciskamy dość gęsto w wyrośnięte ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce (duże oczka) kruszonkę.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-35 min., do suchego patyczka.Gotowe ciasto można polukrować.Piekłam w formie o wymiarach 24 x 30 cm